ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Bij miljoenen huizen te veel lawaai

lawaai, verkeer, decibel

In Nederland staat ruim een derde van de huizen op een te lawaaiige plek, volgens de nieuwe normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws.

Vliegtuig dat laag overkomt, langsrazende auto’s, een voorbij denderende: aan omgevingsgeluid is niet te ontgaan. En dit is niet goed voor je gezondheid, stelt de WHO. Het WHO komt vandaag met nieuwe en vooral strengere richtlijnen voor het lawaai.

 

Drie miljoen huizen

Volgens de WHO mag het werkverkeer niet meer dan 53 decibel produceren. Vanaf 54 decibel is treingeluid schadelijk voor de gezondheid. Voor windmolens en vliegtuigen ligt die grens nog lager, op 45 decibel namelijk.

RTL Nieuws analyseerde geluidsgegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit het onderzoek is gebleken dat 37 procent van de huizen meer dan 55 decibel geluid ervaart. Dat zijn bijna drie miljoen huizen.

 

Effect

Er is gebruik gemaakt van een cumulatieve geluidsbelasting voor die berekening. Er is dan geluid uit verschillende bronnen samengevoegd. Er kan zoveel geluid van een trein als een weg, windmolens of een vliegtuig te horen zijn in één huis.

Het hoofd van de commissie die de nieuwe richtlijnen opstelde zijn samengevoegde geluiden nog niet goed onderzocht. Maar uit het onderzoek dat wel is gedaan wijst erop dat geluidshinder van verschillende bronnen nog een sterker effect hebben.

Hartinfarcten

Een van de grootste gevaren in de leefomgeving is geluid, volgens het onderzoek van de WHO. Geluid kan tot psychische als lichamelijk problemen veroorzaken maar zelf ook tot sterfgevallen leiden.

Te veel herrie kan leiden tot stress en slaapgebrek, dit veroorzaakt weer een hoge bloeddruk en hart en vaatziekten, meld Fred Woudenberg, hoofd van de afdeling leefomgeving van GGD Amsterdam. ‘’Als je alle geluidsbronnen neemt, kun je zeggen dat in Nederland honderden mensen per jaar een hartinfarct krijgen door lawaai.

About Post Author