ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Voor schoolreisjes naar het binnenhof trekt kabinet miljoenen uit

schoolreisjes, binnenhof, tweede kamer

Duizend middelbare scholieren kunnen vanaf volgend jaar elke dag op schoolreisje naar de Tweede Kamer. Voor extra gidsen trekt het kabinet miljoenen euro’s uit. Daarnaast word het busvervoer ook vergoed, waardoor klassen uit het hele land naar Den Haag kunnen komen.

Bezoekje

Vandaag maakt het kabinet bekend dat het aantal schoolreisje naar het binnenhof komende jaar moet verdubbelen. In totaal word daarvoor 18,5 miljoen euro uitgetrokken. Van dat geld het busvervoer en rondleidingen naar de Tweede Kamer betaald.

Van de middelbare scholieren brengt zo’n 40 procent een bezoekje aan het parlement op dit moment. Vorig jaar spraken regeringspartijen CDA, D66. VVD en ChristenUnie in een regeerakkoord af dat ze willen dat alle leerlingen een keertje naar de Tweede kamer komen.

,,De beginselen van de democratie en de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat moeten jongeren worden bijgebracht’’, aldus minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. ,,Dit is een leuke manier om erover te leren en daar hebben ze levenslang plezier van.’’

Blij

Voor extra schoolreisjes loopt de subsidie in 2023 wel op tot 4,8 miljoen, dit komt uit de cultuurbegroting. ‘’We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, wat je gelooft en waar we democratisch tot besluiten komen’’, zegt minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur. ‘’Deze waarden eisen onderhoud en zijn belangrijk om door te geven.’’

Stichting ProDemos verzorgt de rondleidingen en meld dat ze blij zijn dat nu ook het busvervoer betaald word. Klassen uit Zeeland, Limburg en het Noorden haakte af omdat de bus reis te duur is voor hen’’ zegt een woordvoerder. Ruim 90.000 scholieren kwamen vorig jaar naar het Binnenhof. ProDemos verwacht dat dit met 180.000 toeneemt in 2023.

Jaarlijks krijgt het ProDemos nu ruim zes miljoen euro subsidie. Dat bedrag word flik verhoogd. Lesmateriaal word ook verspreid op middelbare scholen om de bezoekjes goed voor te bereiden en eenmaal terug in de klas dit na te bespreken.

Wilhelmus

Eerder wilde het kabinet ook dat alle leerlingen het Wilhelmus leren en dat zij ook een keer naar het Rijksmuseum gaan. Daar is weinig van terecht gekomen. Aan het Wilhelmus in het lesprogramma word nog gewerkt. Museumbezoek is niet verplicht.

 

About Post Author