ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Nog nooit zoveel bedrijven gestopt als in 2020

winkels gestopt

Het CBS meldt dat er meer dan 140.000 bedrijven er vorig jaar mee zijn gestopt. Dit is het grootste aantal sinds de metingen in 2007 begonnen.

Vooral veel zelfstandigen zijn ermee gestopt. Er zijn ook ruim 15.000 grotere bedrijven ermee gestopt, waaronder veel restaurants en ijssalons.

In 2020 stopten er ruim 20 procent meer bedrijven dan in het jaar ervoor. Dit is het derde jaar op rij dat het aantal stoppende bedrijven toeneemt. 89 procent van de gestopte bedrijven bestond uit zzp’ers. Deze bedrijven kwamen vooral uit de handel, ICT en dienstverlening.

De overige 11 procent van de gestopte bedrijven bestaan uit bedrijven met twee of meer werkzame personen. Dit waren vooral bedrijven uit de horeca. Dit is niet geheel verrassend, aangezien een groot deel van de bedrijven in deze sector, hun deuren bijna heel 2020 moesten sluiten.

Aantal bedrijven in 2020 gegroeid

Hoewel er in 2020 veel ondernemers zijn gestopt, is het aantal bedrijven in 2020 toch gegroeid. Dit komt doordat het aantal starters ondanks de coronacrisis ongekend groot was.

Uit het de cijfers van het CBS gaat het met name om bedrijven die op eigen initiatief zijn gestopt. Verder zou het ook gaan om bedrijven die niet, geheel of gedeeltelijk, zijn overgenomen door een ander bedrijf. Bedrijfsfaillissementen horen hier niet bij. Het zou wel kunnen voorkomen dat hier bedrijven bij zitten, die zijn gestopt om faillissement te voorkomen.

Het aantal faillissementen was juist heel klein. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door het coronasteunpakket.

About Post Author