Prorail en NS gaan samen reizigersstromen in kaart brengen. Dit maakte NS bekend op de website. Zij gaan dit doen op de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Utrecht Centraal, Leiden Centraal en ‘s-Hertogenbosch.
Het in kaart brengen van de reizigersstromen gebeurt door middel van wifi- en bluetoothtrackers. Hiermee worden de smartphones van de reizigers getraceerd en in kaart gebracht. Het volgen van smartphones via wifi en bluetooth is toegestaan, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. De opgeslagen gegevens moeten volledig anoniem zijn, zodat er niet te achterhalen is welke persoon bij welke data hoort. Het traceren van de telefoons gaat via een uniek nummer: het mac-adres. Omdat er via dit nummer achterhaald kan worden welke telefoon er getraceerd is, moet er gebruik gemaakt worden van een versleuteling. De NS maakt gebruik van een hash om de gegevens anoniem te maken. Dit zorgt ervoor dat er niet kan worden achterhaald of jouw telefoon al vaker gevolgd is.
NS wil gegevens vijf jaar bewaren
Daarnaast moet er duidelijk gecommuniceerd worden dat er telefoons worden getraceerd. Er worden op de stations bordjes geplaatst waarop staat aangegeven dat er in dat gebied gebruik wordt gemaakt van bluetooth- en wifitracking. Daarnaast wordt er op de website aangegeven dat de mobiele telefoons van reizigers worden gevolgd. Tot slot mogen de gegevens niet onnodig lang bewaard blijven. De NS wil de gegevens graag vijf jaar bewaren. Er wordt nog gewacht op goedkeuring van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Onderzoeker Jeroen van de Heuvel wil met de gegevens graag op de lange termijn trends in kaart brengen. Hij hoopt dat de data inzichten geeft die het gemakkelijker maken om stations optimaal aan te passen op het gedrag van de reizigers.
De NS is niet de eerste die gebruikt maakt van de volgtechnieken. Er zijn bijvoorbeeld verschillende winkels en steden die tracking hebben ingezet. In 2016 werd wifi-tracking bedrijf Bluetrace er op gewezen dat zij hun verzamelde gegevens te lang bewaarde. In sommige gevallen is het mogelijk om online een telefoon af te melden voor wifi- en bluetoothtracking. Dit is bij de NS echter niet mogelijk. Zij raden aan om de wifi en bluetooth uit te zetten wanneer reizigers niet gevolgd willen worden.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen