ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Omtzigt stuitte op felle tegenstand binnen de CDA

omtzigt cda

CDA-congreslid Pieter Omtzigt stuitte op felle tegenstand bij de lijsttrekkersverkiezing. Binnen de partij zou Omtzigt onder meer “psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord” en “labiel” zijn genoemd. Toen hij verloor van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), werd Omtzigt beloofd dat als De Jonge moest aftreden, hij de leiding zou overnemen. Die belofte werd gebroken, schreven CDA-leden in een memo aan de spionage-evaluatiecommissie die onderzoek deed naar de verkiezing. Het dossier is in handen van De Limburger. Het CDA heeft de authenticiteit van deze bestanden op Twitter bevestigd.

Omtzigt, die momenteel nog overwerkt thuiszit, zou in WhatsApp-berichten van het CDA zijn uitgemaakt voor “klootzak” en “teringhond”. Andere CDA’ers zouden hem “de fokking eikel met naziposters” hebben genoemd, nadat bij Op1 verkiezingsposters van Omtzigt in beeld waren gekomen.

Omtzigt citeerde een partijlid die een plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen wilde hebben. Er wordt gezegd dat ze tijdens het sollicitatiegesprek is gevraagd of ze Omtzigt steunen. Omtzigt schreef dat na een bevestigend antwoord uiteindelijk minimaal één van hen laag op de CDA-verkiezingslijst zal komen te staan. Het is niet duidelijk wie erbij betrokken is.

Andere partijleden die Omtzigt publiekelijk steunen, krijgen vervelende reacties en worden genegeerd.

Pieter Omtzigt voelde zich onveilig, onzeker en beklaagt bij CDA

Omtzigt meldde ook aan de commissie dat bijna 1 miljoen euro die werd gebruikt om de CDA-campagne te ondersteunen, niet was geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit ging in strijd tegen de regels voor partijfinanciering.

Volgens Omtzigt riep voormalig partijleider Hugo De Jonge ook de geldschieters van de partij op om even te stoppen. De Jonge won de strijd om het partijleiderschap van Omtzigt met een nipte marge, maar de sponsor zou erop aandringen dat Omtzigt de leiding zou nemen.

Omtzigt meldde in een vertrouwelijk document van 76 pagina’s dat hij “niet altijd gewaardeerd” werd in zijn partij en soms “volledig onzeker” was. “In dat geval heb ik de basisnormen en waarden van het CDA niet volledig gerealiseerd in mijn interne handelen.”

Omtzigt heeft nog niet gereageerd op de publicatie van het dagblad. Marnix Van Rij, interim-voorzitter van het CDA, distantieerde zich van de uitlatingen van Omtzigt. Hij noemde deze passages “CDA-onwaardig”.

 


Geïnteresseerd in meer vergelijkbare nieuws artikelen?

Klik hier voor meer binnenlands nieuws.

Klik hier voor meer politiek nieuws.

About Post Author