di. dec 5th, 2023

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Omzetaandeel uit muziekstreams groeit enorm

Muziekstreams

De muziekstreams groeit tot ruim 128,6 miljoen. Het aandeel dat streaming heeft in de omzet van de Nederlandse muziek industrie is groter geworden. Dit blijkt uit de cijfers van Branchevereniging NVPI. Afgelopen maandag zijn deze cijfers openbaar gemaakt. Het omzet aandeel uit streaming komt nu uit op 71,5 procent.

Nederlandse muziekindustrie

Vorig jaar heeft de Nederlandse muziekindustrie 179,8 miljoen euro verdiend. Tevens is dit een stijging van 5,5 procent. Destijds werd er nog 170,5 miljoen verdiend.

Het aandeel van de aankopen in 2018 is het aandeel aardig gedaald. Dit is gezakt naar 25,3 procent. De verkoop van vinyl en cd’s zorgde in totaal voor 45,4 miljoen omzet. Immers was de omzet in 2014 meer dan de helft, uit fysieke aankopen.

Stijgende lijn in de muziekindustrie

Al jaren zit het inkomen van de muziek in de lift. Hierbij wordt het aandeel van muziekstreams steeds groter. In 2014 verdiende de industrie nog maar  121,7 miljoen euro en uit streaming kwam destijds 44,3 miljoen.

De meerderheid van de omzet werd voor het eerst behaald in 2016. Het aandeel van de inkomsten kwam uit de diensten zoals Spotify. Dit groeide in 2016 naar 63,7 procent. Ruim de meerderheid van de totale omzet van de muziekindustrie.

Naast fysieke verkopen haalt de Nederlandse muziek ook inkomsten uit een andere diensten. Zoals het downloaden van muziek. In 2018 werd er ruim 5,3 miljoen omzet gehaald uit de downloads. Dit was ruim 3 procent van het totaal.

De cijfers van de NVPI zijn gebaseerd op de informatie van de Nederlandse platenmaatschappijen. Het is niet bekend welk aandeel elke muziekstreamingdiensten hebben.

About Post Author

%d bloggers liken dit: