zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Online winkelen in het buitenland goedkoper

Het online winkelen in Europa gaat makkelijker en goedkoper worden in Europa. Het moet mogelijk zijn om vanuit elk land online te kunnen winkelen in een ander land. Hiermee komt er een einde aan geoblocking. Waarbij het soms niet mogelijk is om bij buitenlandse webshops aankopen te doen.

Echter zal de EU niet meteen een waar webwinkelparadijs vormen. Voor de verkoper geldt namelijk geen leverplicht in landen waar hij normaal niet actief is.

Maandag zijn de EU-ministers van Economische Zaken het hier met elkaar over eens geworden. De nieuwe regels zullen er toe leiden dat de internethandel sterk zal groeien. Voor de consument betekent dit toegang tot meer producten en diensten, tegen concurrerende prijzen. Het voorstel is van kracht op modewinkels en autoverhuurbedrijven maar niet op financiële of sociale diensten. In het buitenland via internet tv kijken valt bijvoorbeeld niet onder de wet.

 

Europese consument

EU-commissaris Andrus Ansip laat weten zo snel mogelijk alle belemmeringen weg te halen. Er dient gefocust te worden op de Europese consument. In 2017 moet het onrechtvaardige geoblocking afgeschaft worden, daarnaast moeten de roamingskosten weg en moet er de mogelijkheid zijn voor consumenten om volledige toegang tot films, muziek en e-boeken te hebben.

Het is voor de consument in de toekomst mogelijk om tegen scherpe prijzen en voorwaarden online te winkelen in het buitenland. Ondernemers worden echter niet gedwongen om te leveren. Daarentegen moeten zij wel duidelijk om hun website aangeven in welke landen zij actief zullen zijn. Er is hoop dat het wetsvoorstel volgend jaar zijn goedkeuring krijgt.

About Post Author