ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Grootbanken komen terug als hypotheekverstrekker

Het aandeel van grootbanken van de hypotheekmarkt nam lange tijd af. Uit onderzoek van IG&H Consulting blijkt dat het marktaandeel weer groeit. De Rabobank, ABN AMRO en ING bezaten vorig kwartaal 53 procent van de markt. Vorig jaar was dat nog 46 procent.

Onder verzekeraars en pensioenfondsen daalde het aandeel met ruim 6 procent in het derde kwartaal in vergelijking met vorig jaar. Echter hebben ze daarmee nog wel 29 procent van de markt in handen volgens het bureau.

Recordomzet

De hypotheekmarkt kent sinds de financiële crisis van acht jaar geleden het hoogste niveau. Het derde kwartaal was goed voor een omzet van ruim 22 miljard euro. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van 22 procent. Naar verwachting zal de hypotheekomzet dit jaar een recordhoogte bereiken sinds de crisis in 2008. Er wordt een bedrag van 82 miljard verwacht.

De groei van de omzetten van hypotheekverstrekkers heeft te maken met het feit dat er steeds hogere hypotheken afgesloten worden. Dat komt het aantal doorstromers dat een nieuw huis koopt, groeit. Zij hebben meer geld te besteden waardoor de hypotheekaanvragen hoger liggen. Daarnaast zorgt de lage rente ervoor dat veel mensen hun hypotheek laten oversluiten. Gemiddeld was de hypotheeksom het afgelopen kwartaal 267.000 euro. Zo hoog was het bedrag deze eeuw niet eerder.

About Post Author