zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Daling loonkloof: jonge vrouwen verdienen nu meer

Jonge vrouwen
Dankzij het stijgende opleidingsniveau van vrouwen, daalt het verschil in vergoeding tussen mannen en vrouwen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt zelfs vast dat jonge vrouwen nu meer verdienen van mannen van dezelfde leeftijd.

Het CBS deed een eigen onderzoek. Vrouwen komen in opkomst als het gaat om vergoedingen. Vrouwen met een functie in de overheidssector maken de grootste inhaalslag en zien het salarisverschil met mannen steeds kleiner worden.

Vrouwen onder de 36

Het CBS stelt dat vrouwen onder de 36, dankzij hun gemiddeld hogere opleiding meer verdienen dan mannen in de politiek. In het bedrijfsleven is deze trend nog niet terug te zien. Daar verdienen vrouwen onder de 30 meer dan mannen van dezelfde leeftijd. Vrouwen die werkzaam zijn voor de overheid verdiende in 2008 gemiddeld 16 procent minder dan mannen. In 2010 daalde dit verschil tot 10 procent. In dezelfde periode daalde het verschil in salaris in het bedrijfsleven minder. In 2008 was dit 22 procent waar dat in 2014 naar 20 procent was gedaald.

Misgelopen carrièrekansen

Volgens het CBS hebben mannen meer profijt van werkervaring en beroepsniveau. Onder oudere werknemers is het opleidingsniveau van mannen relatief hoger dan bij vrouwen. Het verschil is deels te verklaren omdat vrouwen vaker in deeltijd banen hebben en daardoor kansen mislopen. Zelfs met al deze factoren verdienden mannen in 2014 nog steeds meer dan vrouwen. In de overheidssector 5 procent en in het bedrijfsleven 7 procent. Er is geen goede verklaring voor te vinden maar discriminatie is niet uitgesloten.

Het is er de laatste tijd flink om te doen geweest: het salarisverschil tussen mannen en vrouwen. Vorige maand bleek uit een onderzoek van de World Economic Formum naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen dat het verschil maar liefst 32 procent zou zijn. Echter bracht het CBS naar buiten dat het niet om meer dan 8 procent ging.

About Post Author