ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Positieve omzetcijfers te lezen voor uitgeverijen

Sinds jaren van ellende en tegenslag is de omzet van uitgeverijen het afgelopen half jaar voor het eerst weer eens gestegen. Sinds 2008 was dit niet meer voorgekomen. Procentueel gezien gaat het om een omzetstijging van 0,2 procent.

In een rapport van ABN Amro kwam naar voren dat uitgeverijen van boeken, kranten en tijdschriften de afgelopen tijd ongeveer 30 procent van hun omzet zijn kwijtgeraakt. Op dit moment gaan de zaken van uitgevers van boeken en vakliteratuur de goede kant op. Voor kranten en tijdschriften is het nog een moeilijke periode, ook al lijken de lastigste jaren voorbij.

 

Digitaal

De omzetgroei komt voornamelijk omdat consumenten vaker digitale producten van uitgevers afnemen. Het afgelopen half jaar waren 6,9 procent van de verkochte boeken digitaal. Bij krantenabonnementen werd 13,1 digitaal aangeschaft.

Het digitaliseren van literatuur heeft volgens de ABN Amro te lang op zich laten wachten. Nederland loopt hiermee achter op bijvoorbeeld de VS. Nederlandse uitgevers hebben te lang afgewacht. Een partij als Amazon heeft daarentegen groot ingezet op e-boeken in de VS.

 

Prijsverschillen

Voor uitgevers is het digitale platform voor literatuur wel een stuk serieuzer in beeld dan een paar jaar geleden. Daarnaast ontdekken veel uitgevers dat prijs een belangrijke factor is om te kunnen groeien.

Op de boekenmarkt is te zien dat prijzen voor e-boeken stukken lager liggen dan die voor fysieke boeken. En dat verschil is alleen maar groter geworden, zo is de prijs voor e-boeken gedaald en de prijs voor fysieke boeken juist gestegen. Het verschil in prijs is in de periode van 2010 tot 2015 van 13 naar 47 procent gestegen.

About Post Author