Het Centrale Bureau voor de Statistiek kwam woensdag met het nieuws dat het begrotingsoverschot in 2019 op 1,5 procent van het bruto binnenlands product is gekomen. Dit is omgerekend zo’n 19 miljard euro. Dit is het vierde jaar dat Nederland meer geld binnen krijgt dan uitgeeft.
Oorzaak stijging
De overheidsschuld daalde naar 48,6 procent van het bbp. Het is voor het eerst na de crisis in 2008 dat de staatsschuld onder de 50 procent komt. Een van de oorzaken zijn dat er hogere inkomsten in Nederland zijn. Met het begrotingsoverschot en de lage overheidsschuld behoort Nederland ruim aan de Europese normen. De Europese norm is dat je max 3 procent begrotingstekort mag hebben met een maximale schuld van 60 procent van het bbp.
Door deze goeie cijfers kan de Nederlandse overheid extra geld lenen. Zo liet de minister van Financiën Wopke Hoekstra weten dat de aankomende 3 maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra geleend moet worden als gevolgen van het coronavirus. Zo gaat Nederland bedrijven met problemen erdoorheen loodsen.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen