zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Shell betaalt 0 euro winstbelasting, maar krijgt wel subsidie

Shell heeft tussen 2014 en 2018 geen winstbetaling betaald in Nederland. De olie-en gasconcern wist echter wel de naar de subsidiekraan van de staat goed te vinden de afgelopen 5 jaar. Shell heeft deze 5 jaar 10 miljoen euro aan subsidies gekregen.  

In 2018 alleen al kreeg Shell ongeveer 3,4 miljoen euro aan subsidies van verschillende ministeries. De olie- en gasreus ontving niet alleen miljoenen om de hoge energierekening te compenseren, maar kreeg ook subsidies voor milieuvriendelijke initiatieven.

En dit terwijl het bedrijf de subsidies niet bepaald nodig had. Het bedrijf in zijn geheel zette vorig jaar een winst van 23,3 miljard dollar in de boeken, omgerekend 20,3 miljard euro.

0 euro winstbelasting

Het Brits-Nederlandse bedrijf boekte in 2018 een winst van 20,3 miljard euro. In datzelfde jaar betaalde het bedrijf wereldwijd 10,1 miljard dollar (ruim 9 miljard euro) aan winstbelasting, in 22 landen. De helft van het bedrag ging naar Noorwegen, Nigeria en Oman.

Nederland ontving niets, omdat het oliebedrijf slim gebruikmaakt van de fiscale regels. Na aftrek van kosten en verliezen blijft er geen winst over om belasting over te betalen.

About Post Author