ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Shell verrast met goede cijfers

Shell,

Shell topman Ben van Beurden had vanochtend veel zin om de jaarcijfers. Logisch aangezien de cijfers ontzettend goed waren. Met een omzet van 400 miljard dollar en een winst van 21 miljard dollar was zijn vrolijkheid goed te begrijpen.

Niet alleen de top van Shell was vrolijk. Ook bij beleggers vielen de cijfers goed. Het aandeel Koninklijke Olie was een van de best presterende aandelen op de beurs.

Het olieconcern had vorig jaar alles mee. De prijzen van olie en gas zijn het afgelopen jaar fors gestegen en dat merkte Shell. Ook de divisie die vloeibaar aardgas produceert en verkoopt zag de prijzen stijgen.

Van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl wezen er op dat de goede cijfers onder andere het resultaat waren van een goede strategie. Deze strategie heeft Shell een aantal jaar geleden geïmplementeerd. Zo loopt het bedrijf voorop op investeringen in hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie. Daarnaast richt het bedrijf zich nu meer op gas dan op olie.

CO2 uitstoot

In de sector van vloeibaar aardgas is Shell een grote speler. Dankzij nieuwe projecten groeien daar omzet en winst. Naast een producent, is de oliegigant ook een groot handelshuis in energie. Het bedrijf verkoopt meer olie, gas en benzine dan dat het daadwerkelijk produceert.

Gas is ook belangrijk is het behalen van de milieudoelstellingen benadrukte Maarten Wetselaar, de baas van de gasdivisie. Shell heeft aangegeven als eerste uit de oliemaatschappij de klimaatdoelstellingen te willen behalen. Dat betekent dat de CO2 uitstoot gehalveerd moet worden

Windenergie

Uiteindelijk moet Shell veel meer doen met hernieuwbare energie om deze doelstelling te behalen. Daarvoor investeren ze jaarlijks 1 tot 2 miljard dollar in zonne- en windparken. Ook de aankoop van energiebedrijf Eneco past in deze duurzame trend. ‘’Daarnaast zetten we in op biobrandstoffen en CO2 compensatiemaatregelen voor onze klanten’’, aldus van Beurden.

About Post Author