zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Shell ziet winst stijgen, maar moet scherp blijven

shell metal-862184_960_720

Shell zag de winst in het afgelopen kwartaal flink stijgen. De oliemaatschappij boekte een winst van 1,5 miljard. Dat was goed voor een stijging van 31 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016.

De winst, wanneer deze wordt geschat op de actuele voorraadkosten (ccs), steeg naar 3,6 miljard dollar. Dit was goed voor een stijging van 245 procent vergeleken met dezelfde periode in 2016. Per aandeel kwam de winst uit op 19 cent en er werd voor ieder aandeel 47 aan dividend uitgekeerd. Het totale dividend kwam neer op 3,9 miljard dollar.

Shell heeft de goede resultaten grotendeels te danken aan het overstappen van exclusief oppompen van gas naar het verwerken en verkopen ervan. Het bedrijf bestaat nu uit de takken Upstream en Downstream. De eerste tak genereerde een winst van 339 miljoen ten opzichte van een verlies van 1,3 miljard in 2016. Downstream was goed voor een winst van 2,5 miljard in vergelijking met een winst van 1,8 miljard in 2016. Shell produceerde ongeveer evenveel olie en gas als vorig jaar met een gemiddelde van 3,5 miljoen vaten per dag. De goede resultaten komen volgens Shell ook dankzij gunstige marktomstandigheden in de raffinage en chemische industrie, maar ook door de betere prestaties van het bedrijf.

Shell moet op de kosten letten

Topman Ben van Beurden geeft aan dat de olieprijzen ervoor zorgen dat Shell wel op de kosten moet blijven letten. Dat gebeurt vooral door te letten op kosten, kapitaalinzet, nieuwe projecten aannemen, maar ook oude projecten afstoten. In de vooruitblik geeft het oliebedrijf dan ook aan dat de omzet van Upstream duidelijk laat zien dat er oude projecten verdwijnen. Ook de restricties van de NAM op het gebied van het oppompen van gas zullen gevolgen hebben.

Verder voorspelt het bedrijf dat het volgende kwartaal voor 350 tot 450 miljoen wordt afgeschreven op de bedrijfskosten. De totale bedrijfskosten voor het jaar 2017 zullen volgens de vooruitblik neer komen op 1,4 miljard en 1,6 miljard dollar.

About Post Author