ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Trump bezuinigt en maakt verkiezingsbeloften waar

Donald Trump is van plan om de komende tien jaar flink te gaan besparen op overheidsuitgaven. Omgerekend gaat het om een besparing van circa 3200 miljard euro. Er gaat onder andere bezuinigd worden op ziektekostenvergoeding, landbouwsubsidies en overheidsinstellingen.

Het budget voor 2018 wordt dinsdag voorgelegd aan het Amerikaanse Congres. Daar staat onder meer in dat er de komende tien jaar 800 miljard dollar minder moet worden uitgegeven aan Medicaid. Zij gaan over de gezondheidszorg voor arme mensen. Ook moet er 192 miljard bespaard worden op voedselbonnen. Trump wil verder 38 miljard besparen bij landbouwsubsidies en er moet ook flink bezuinigd worden op aflosregelingen voor studentenleningen.

Ook bij de overheidsinstanties zal geld worden bespaard. Zo is er bijvoorbeeld besloten om te korten op pensioenvoorzieningen van federale werknemers. De Amerikaanse overheid gaat daarnaast minder uitgeven aan ontwikkelingshulp en milieubeschermingsdienst EPA. Ook de Amerikaanse posterijen US Postal Service moet er aan geloven.

Trump wil niet alleen bezuinigen

De president van de Verenigde Staten wil niet alleen bezuinigen. Hij is van plan geld vrij te maken voor veiligheid en defensie, zwangerschapsverlof en investeringen in de infrastructuur. Daarnaast wordt er geld gereserveerd voor de bouw van de muur op de grens met Mexico. De huishoudens en bedrijven zullen een belastingverlaging krijgen. Trump maakt met deze investeringen een aantal belangrijke verkiezingsbeloften waar.

De plannen zijn gebaseerd op een economische groei van 3 procent in Amerika. Deze groei moet gerealiseerd zijn aan het einde van de eerste termijn van Trump in 2021. Een aantal economen vindt deze schatting aan de optimistische kant.

Volgens het Witte Huis wordt er met dit budget een ‘nieuw fundament wordt gelegd voor de grootsheid van Amerika’. Zij zeggen door de ogen van de belastingbetaler naar de uitgaven van de overheid wordt gekeken. Binnen tien jaar moet de Amerikaanse begroting in evenwicht worden gebracht.

Het is nog onduidelijk hoe er door het Congres op de pannen gereageerd zal worden. Er wordt door zowel Republikeinen als Democraten forse kritiek geuit op de plannen van Donald Trump.

About Post Author