ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Trump en Xi praten over handelsoorlog: bedrijven vrezen escalatie

Trump,and,Xi

President Donald Trump and First Lady Melania Trump pose for a photo with Chinese President Xi Jingping and his wife, Mrs. Peng Liyuan, Thursday, April 6, 2017, at the entrance of Mar-a-Lago in Palm Beach, Fl. (Official White Photo by D. Myles Cullen)

Er wordt uitgekeken naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Chinese Xi Jinping tijdens de G20-top in Buenos Aires. De vraag die er heerst is; of er een deal komt die de handelsoorlog beëindigd? Er staat veel op het spel, ook voor het Nederlandse bedrijven, die vrezen voor verdere escalatie.

G20

De belangrijkste leiders van de wereld zullen op vrijdag en zaterdag vergaderen in Buenos Aires. De belangrijkste twee zijn de Leiders van de Verenigde Staten en China. Het belangrijkste punt van de agenda zal gaan om de handelsoorlog tussen de twee landen. Trump tweette onlangs; ‘’Er stromen miljarden dollars de Verenigde Staten binnen dankzij de heffingen die aan China worden berekend. En er is nog een lange weg te gaan’’. Hiermee lijkt de Amerikaanse president erop te hinten dat hij voorlopig nog niet van plan is om een eind te maken aan de heffingen. Ook geeft hij aan dat wanneer landen de heffingen niet willen betalen, ze hun producten maar moeten produceren in de VS.

Wanneer er geen deal komt dit weekend, zal het tarief wat nu nog 10 procent is, in januari verhoogd worden naar 25 procent. De VS verdient momenteel al 200 miljard aan het tarief van 10 procent.

Geen escalatie

Nederland is oorspronkelijk geen G20-land, maar is toch uitgenodigd door Argentinië. Mark Rutte en minister van financiën Wopke Hoekstra zullen Nederland vertegenwoordigen.

Veel Nederlandse bedrijven hopen op geen verdere escalatie tussen de handelsoorlog. Bedrijven die iets in China laten produceren en dat vervolgens naar de Verenigde Staten laat exporteren, hebben er al last van. Dit zegt Marhijn Visser, expert handelspolitiek bij VNO-NCW en MKB Nederland.

Om deze reden Kondigde Philips onlangs al aan dat het overweegt om de productie te verplaatsen van China naar de Verenigde Staten.

Intellectueel eigendom

Deze handelsoorlog draait niet alleen om handel, maar ook om het beschermen van de Amerikaanse technologie. Trump gebruikt de handelsoorlog om China te treffen, legt China-correspondent Sjoerd den Daas uit.

Met de heffingen wil Trump China dwingen om hun interne markt open te stellen voor Amerikaanse bedrijven. Dit zonder dat het gedwongen wordt om hun technologie te delen met de Chinezen. Dit is wat er al gebeurd, blijkt uit onderzoek wat Trump liet doen.

About Post Author