ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Shell gaat beloning top aan klimaatdoelen koppelen, buiging voor aandeelhouders.

Shell,

Shell stelt voor zichzelf nieuwe doelen op om de CO2-uitstoot te verminderen. Haalt het deze doelen niet, dan heeft dit consequenties voor de beloning van de top. Met deze maatregel komt het bedrijf de aandeelhouders tegemoet.

Ben van Beurden

Ben van Beurden geeft aan dat Shell een lang dialoog heeft gevoerd met institutionele beleggers. ‘Hij geeft in het Financiële Dagblad aan de maatregel  ‘voortschrijdend inzicht’ te noemen.

Hiermee doelt Ben van Beurden op de omslag van de maatregel. Voorheen wilde Ben van Beurden niet verder gaan dan de CO2-uitstoot voor 2050 te halveren. De Shell-topman was bang dat de oliegigant anders niet aan de eisen zou voldoen. Shell is het eerste oliebedrijf die zo’n dergelijke stap zet.

‘Knieval’

Durk Veenstra, RTL Z-beurscommentator zegt het volgende: ’’met de aankondiging maakt Shell een knieval, want de druk van de aandeelhouders was er al heel lang.

‘’Het bedrijf heeft lang tegengestribbeld, maar nu toch kennelijk een formule gevonden waarbij het mes aan twee kanten snijdt’’, zegt hij. ‘’Tevreden of ten minste tevredenere aandeelhouders, en een management dat niet bij voorbaat geld inlevert.’’

Onder druk aandeelhouders

De aandeelhouders hebben grote druk uitgeoefend bij deze maatregel.  De aandeelhouders willen al jaren dat het bedrijf zichzelf klimaatdoelen stelt. Dit heeft het bedrijf nu gedaan op de korte en middellange  termijn. Vanaf 2020 wilt Shell specifieke doelen hebben opgesteld voor perioden van drie tot vijf jaar. In 2035 wilt shell 20 procent minder CO2 uit stoten.

Percentages nog niet duidelijk

Het gaat hier om een groep van 1200 topmannen binnen het bedrijf. Deze topmannen zouden een deel van hun beloning moeten inleveren wanneer er niet wordt voldaan aan de klimaatdoelen. De topmannen hoeven zich echter pas zorgen te maken  vanaf 2020. Pas dan wordt er een nieuw beloningsvoorstel aan de aandeelhouders gepresenteerd.

In dat voorstel zal meer duidelijk worden gemaakt om welke percentages het gaat op de ingehouden beloningen wanneer de klimaatdoelen niet gehaald worden. Hierover wordt momenteel nog onderhandeld met de aandeelhouders, die het bedrijf hebben aangezet tot het aanpassen van het beleid.

About Post Author