ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Xi en Trump spreken af geen nieuwe importtarieven in te voeren

Xi, Trump

De Chinese president Xi Jinping en president Donald Trump hebben zaterdagavond in Buenos Aires afgesproken om na 1 januari geen nieuwe invoerheffingen in te voeren. De landen lassen een pauze in van negentig dagen, en hopen in die periode tot een handelsakkoord te komen.

Na afloop van het werkdiner tussen beide presidenten op de G20-top in de Argentijnse hoofdstad melden het Chinese staatsmedia. Op korte termijn willen beide landen de handelsbesprekingen hervatten.

Akkoord

Trump is akkoord gegaan om geen nieuwe invoerheffingen op te leggen en Peking zal een grote hoeveelheid aan de Amerikaanse producten kopen, stelt het Witte Huis in een verklaring.

“China staat ook open om de eerder afgekeurde overname van de Eindhovense chipfabrikant NXP Semiconductors door het Amerikaanse Qualcomm goed te keuren, mocht de overnamedeal als nog op tafel komen te liggen”, aldus het Witte Huis.

Qualcomm zag af

Voor het genoteerde NXP in New York, was Qualcomm bereid om 44 miljard dollar (39 miljard euro)  te betalen. Alleen de Chinese toezichthouder ging niet akkoord. Hierdoor zag Qualcomm in juli van dit jaar af van de overname. Als China en de VS na negentig dagen niet tot een akkoord kunnen komen, dan zullen beide landen de huidige tarieven van 10 procent verhogen van 25 procent.

Larry Kudlow, de economische adviseur van Trump zei dat de ontmoeting “zeer goed” is verlopen, maar liet zich niet uit over de uitkomsten. De ontmoeting duurde bijna 2,5 uur, dit was langer dan gepland.

Al enige tijd zijn China en de Verenigde Staten verwikkeld in een handelsoorlog. In september voerde Trump importheffingen in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. China reageerde door ook invoerheffingen op Amerikaanse producten in te stellen.

About Post Author