ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Tweeduizend mensen op straat bij PostNL


De aankomende vier jaar gaat PostNL nog eens tweeduizend banen schrappen. Het bedrijf noemt het versneld veranderen naar een ‘pakketbezorgingsdienst’ als de hoofdreden voor deze versnelling. Dit werd maandag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaar- en kwartaalcijfers.

Tot en met 2020 zullen er jaarlijks vijfhonderd tot zeshonderd fte-ers worden ontslagen. Dit ligt in trend met de voorgaande jaren. Herna Verhagen, één van de topvrouwen bij PostNL, geeft aan dat er weinig gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden. Veel ontslagen vinden plaats door natuurlijk verloop en herplaatsingen. Daarnaast komen er in dezelfde tijdspanne in de pakkettendivisie zo’n 1.600 banen bij.

Noodzakelijke maatregelen

PostNL geeft aan dat de maatregelen noodzakelijk zijn, omdat de postmarkt blijft krimpen. In het afgelopen kwartaal heeft het bedrijf 8% minder post verwerkt dan een jaar eerder. Daartegenover staat een toename van het aantal pakketjes dat is verzonden. Deze is namelijk gestegen met 13 procent. Voornamelijk online shoppen wordt gezien als tendens van deze opmars.

Financiële positie PostNL

Prijsverhogingen en reorganisatie moeten er voor zorgen dat de financiële positie van PostNL gaat verbeteren. Het bedrijf wil voor de komende jaren graag een onderliggend bedrijfsresultaat van 310 tot 380 miljoen euro. Voorheen werd er uitgegaan van 285 tot 355 miljoen euro.

Afgelopen jaar vond er juist een daling plaats van 303 miljoen euro in 2015, naar 245 miljoen euro in 2016. De omzet nam met 3,4 miljard euro vorig jaar lichtelijk af.

Het bedrijf gaf om over het afgelopen jaar een dividend uit te kren van 0,12 euro per aandeel. In eerste instantie werd ervan uitgegaan dat er pas over 2017 dividend uitgekeerd zou worden.

About Post Author