ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

UWV kent uitkering vaak onterecht niet uit aan jonge gehandicapten

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) maakt veel fouten bij het wel of niet uitkeren van een Wajong-uitkering. Je komt in aanmerking voor een Wajong-uitkering wanneer je jong bent met een handicap op chronische ziekte. Dit alles staat in een intern rapport dat in handen is van Trouw.

Het dagblad meldde zaterdag dat in ruim een vijfde (21 procent) van de onderzochte dossiers sprake was van een ‘onjuiste conclusie ten aanzien van het recht op een uitkering’.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat er vaker onterecht een uitkering wordt ontzegd dan ten onrechte wordt toegekend. Bij zo’n 33 procent van de onderzochte gevallen is een arbeidsongeschiktheidsuitkering afgewezen, hoewel deze persoon wel recht had op de uitkering.

Als er een aanvraag wordt afgewezen, belandt hij of zij in de bijstand. De persoon zou hiertegen in beroep kunnen gaan, maar dit gebeurt in de praktijk niet heel vaak. De reden hiervan is de hoge kosten die zo’n hoger beroep met zich meebrengt. De kosten gaan dan uit aan de juridische procedure en de energie die er in het proces gestoken moet worden.

Bij 9 procent van de onderzochte gevallen kwam naar voren dat er ten onrechte wel een Wajong-uitkering voor het leven werd toegekend. De afdeling intern kwaliteitsonderzoek van het UWV kwam tot dezer bevindingen na een onderzoek van 150 beoordelingen uit 2016. Deze onderzoekers noemen hun bevindingen zorgwekkend en roepen het UWV-bestuur op om actie te ondernemen.

Het UWV heeft hierop gereageerd in een schriftelijke reactie. ‘’Het is goed dat deze resultaten snel boven tafel kwamen, zodat we snel maatregelen konden treffen.’’

Boef

In 2016 kwam Rapper ‘Boef’ in opspraak vanwege het onterecht hebben van een Wajong-uitkering. Dit terwijl hij in een peperdure auto rondreed en er bij hem geen sprake was van een handicap of chronische ziekte. Hoewel hij soms aan de buitenwereld laat blijken dat hij er wel een heeft.

About Post Author