ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Vakantiegeld wordt meestal niet aan vakantie uitgegeven

De meeste Nederlanders geven hun vakantiegeld, dat zij jaarlijks ontvangen, niet uit aan de vakantie. Uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bleek dat veel Nederlanders het belangrijk vinden om wat extra geld achter de hand te hebben. Het vakantiegeld wordt dus bewaard voor andere zaken dan de vakantie.

Het onderzoek van het Nibud werd gehouden onder 1100 mensen.Dit jaar bleek dat ongeveer 45 procent het vakantiegeld daadwerkelijk aan de vakantie uitgeeft. Dit is net iets meer dan vorig jaar. Vergeleken met 15 jaar geleden is er wel een duidelijk verschil. Toen spendeerde 49 procent hun vakantiegeld waar het voor bedoeld is.

Tegenwoordig wordt er steeds meer gespaard met het extra geld dat we vlak voor de zomer ontvangen. Twee op de vijf Nederlanders zet het geld aan de kant. De laatste jaren gebeurt dit steeds meer, maar wanneer dit aantal wordt vergeleken met 2002 is het bijna twee keer zoveel. Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud geeft aan dat het logisch is dat we meer gaan sparen. “Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden. Denk aan het opvangen van het eigen risico in de zorg, of het feit dat vanaf 2018 bij de aankoop van een huis niet meer dan de waarde van een huis mag worden geleend”.

Vakantiegeld voor het aflossen van schulden

Het vakantiegeld wordt onder andere uitgegeven aan aflossen van schulden, huishoudelijke uitgaven en uitstapjes. Het wordt duidelijk dat men steeds vaker de schulden en betalingsachterstanden weg wil werken. De afgelopen jaren is dit percentage aan het oplopen. Waar in 2015 nog 12 procent het vakantiegeld gebruikte voor het aflossen van schulden is dit percentage dit jaar opgelopen tot 15 procent. Ook wordt er, vooral door de bovengemiddelde inkomens belegt met het geld. Onder deze inkomensgroep is het percentage verdubbeld van 5 naar 10 procent.

Het grootste deel van Nederland gaat wel gewoon op vakantie. Slechts 22 procent blijft thuis. Deze cijfers zijn onder zzp’ers hetzelfde. De zelfstandige krijgen geen vakantiegeld, maar zetten zelf geld aan de kant om toch op vakantie te kunnen.

About Post Author