ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Sigaretten vanaf 2022 niet meer te koop via automaten

In 2020 moeten supermarkten de pakjes sigaretten uit het zicht leggen en in 2022 mogen er geen sigaretten meer via automaten verkocht worden. Althans, als het aan staatssecretaris van volksgezondheid Martin van Rijn ligt.

Het is nog maar een voorstel, maar het heeft voor veel reacties gezorgd. Vooral door de horecabranche en toeleveranciers wordt er verontwaardigd gereageerd. Van Rijn wil dus dat supermarkten vanaf 2020 hun waar verbergen en dat er vanaf 2022 geen automaten meer bij horecagelegenheden staan. Het idee hierachter is dat niemand meer zonder toezicht aan tabak kan komen.

Directeur Hans Oberg van groothandelsbedrijf Lekkerland geeft aan dat hij de eventuele maatregel niet fijn zou vinden. Momenteel heeft Lekkerland 8000 automaten in Nederland staan. Hij geeft aan dat hij het niet nodig vindt om de automaten weg te halen, omdat het doel ervan is dat jongeren niet aan sigaretten kunnen komen. Momenteel wordt dit volgens hem al gedaan door de ID-reader, die op de automaten zit.

Sigaretten toeleveranciers moeten de deuren sluiten

Gerard de Vries, voorzitter van de brancheorganisatie voor de Tabaks- en zoetwarengroothandel (TZN), is het met Oberg eens. Hij vindt het een disproportionele maatregel, omdat hiermee alleen de manier van verkopen wordt aangepakt. In plaats van automaten, zal er tabak via het horecapersoneel verkocht worden. “Er wordt een hele sector de nek omgedraaid door deze onduidelijke maatregelen”, zegt De Vries. Hij geeft aan dat alleen het verwijderen van de automaten al een erg kostbaar proces is. Oberg bevestigt dit en vertelt dat de tak Vending Services van Lekkerland  volledig zal verdwijnen. Er zijn daar momenteel ongeveer honderd werknemers werkzaam.

Een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland geeft aan dat de branchevereniging van horecagelegenheden het voorstel niet verrassend vindt. Er is al jaren een discussie gaande en het voorstel is ruim van tevoren, waardoor er voldoende tijd is om in te spelen op de veranderingen. De automaten leveren nauwelijks extra omzet op. Zij dienen vooral als service voor klanten en voorkomen dat zij de tabakswaren elders moeten halen. Als klanten wel weg moeten voor sigaretten, bestaat er een kans dat zij wegblijven, waardoor de omzet wordt gedrukt.

About Post Author