vr. feb 23rd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Sligro wijst bod op EMTÉ van Jumbo af

Sligro is de eigenaar van supermarktketen EMTÉ en wil dit graag zo houden. Het bedrijf maakte eerder vandaag bekend dat zij een bod op de supermarktketen hebben afgewezen. De Telegraaf gaf aan dat het bod afkomstig was van Jumbo.

Nadat het nieuws van het bod was uitgelekt schoot het aandeel van Sligro omhoog. Toen de stijging van 5 procent bedroeg, werd de handel stilgelegd. Volgens de Telegraaf heeft Jumbo het bod samen met een branchegenoot uitgebracht. Het is echter niet bekend om welk bedrijf het gaat.

De omzet van EMTÉ bedraagt 827 miljoen euro. De keten heeft 131 filialen door heel Nederland. Sligro laat weten dat dit niet het eerste en waarschijnlijk ook niet het laatste bod is geweest. Zij worden vaker benaderd met voorstellen tot een overname of een eventuele samenwerking met de supermarktketen. Het groothandelsbedrijf zegt dat zij momenteel niet ingaan op “dergelijke biedingen”.

De supermarkttak van Sligro heeft al langere tijd te maken met een dalende omzet. De branchegenoten zien de verkopen juist stijgen. EMTÉ heeft als reactie op de tegenvallende cijfers een nieuwe winkelformule geïntroduceerd, maar dit mocht tot nog toe niet baten. Over twee weken zullen de halfjaarcijfers worden gepresenteerd. Er zullen dan verschillende toekomstscenario’s voorbij komen. Sligro zegt daarbij alle opties open te houden. Verschillende analisten die EMTÉ en het moederbedrijf al geruime tijd in de gaten houden, pleiten voor een verkoop van de supermarktketen. Financieel directeur Rob van der Sluijs en topman Koen Slippens geven aan dat een verkoop ”duidelijk niet onze voorkeur” heeft.

Sligro is briljant als groothandel

Het grootste deel van de omzet van Sligro komt van de groothandel. Dit deel van het bedrijf draait erg goed. Volgens marketingdeskundige Paul Moers is “Sligro briljant als groothandel voor horecaklanten, maar supermarkten zijn echt een andere tak van sport,”. Hij zegt dat Jumbo beter in staat is om in te spelen op de wensen van de consument. Jumbo maakt er geen geheim van dat zij graag de marktleiderspositie van Albert Heijn willen overnemen. Ook Sligro zou kunnen profiteren van een eventuele verkoop. Het geld dat de verkoop oplevert kan gebruikt worden om te investeren in de filialen in Duitsland, Denemarken en België. Ook zou La Place, een dochterbedrijf van Jubo, een interessante klant zijn voor de groothandelaar.

About Post Author