Irma de Vries, internist-toxicoloog bij Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), spreekt haar zorgen uit over het gebruik van voedingssupplementen. Ze worden steeds vaker gebruikt onder de bevolking. In vele gevallen met een onschuldige bedoeling. Zo gebruiken sporters allerlei poedertjes om hun prestaties te verbeteren en hun spieren te laten groeien. Mensen met een verkoudheid willen er graag van af en nemen daarom weerstand versterkende pilletjes. En de binnenzitters kunnen vaak wel wat extra vitamine-D gebruiken. Deze supplementen worden steeds populairder, maar mensen zijn zich nog niet bewust van het feit dat ze soms levensgevaarlijk kunnen zijn.Alleen vorig jaar kwamen er al honderden gevallen binnen met gezondheidsklachten, aldus Irma de Vries.
De grootste gevaren van voedingssuplementen
Het NVIC heeft te maken gehad met 740 klachten het afgelopen jaar. In de meeste gevallen ging het hier om rustgevende middelen. De klachten waren niet ernstig, maar zeker wel aanwezig. Hoofdpijn, psychische problemen en misselijkheid waren de meest voorkomende verschijnselen. De grootste risico’s liggen echter bij sport- en afslank supplementen. Pre-workout, een middel dat sporters gebruiken om extra energie te krijgen voor het sporten, bevat in sommige gevallen amfetamineachtige stoffen die geregistreerd staan op de dopinglijst. Amfetamine een bestandsdeel van XTC en kan zorgen voor hartklachten, slapeloosheid en een verhoogde bloeddruk. Dit kan voor mensen met hartproblemen levensgevaarlijk zijn.
Gebruik voedingssupplementen verstandig
Voedingssupplementen zijn op allerlei plaatsen verkrijgbaar. Op de plaatsen waar je ze zou verwachten, zoals drogisterijen en supermarkten. Maar via het internet is ook een heleboel verkrijgbaar, waarvan je nooit zeker weet wat je in huis haalt. Zelfs als je supplementen koopt kan het zo zijn dat de bestandsdelen en ingrediënten die staan vermeld op het etiket, niet juist zijn. Voordat er gebruik wordt gemaakt van supplementen moet worden beseft dat het aanvullingen moeten zijn op de dagelijkse voeding. De vraag is dan dus: zijn voedingssupplementen eigenlijk wel nodig? Daarnaast moet worden gelet op de dosis die wordt ingenomen. Een supplement zal niet sneller werken wanneer er meer van wordt ingenomen.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen