zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Waarom de schone energiecentrales sluiten?

Het energie bedrijf Essent gaat vanaf 1 februari 2018 de op gas gestookte warmtekrachtcentrale in Moerdijk sluiten. Daarnaast zullen vier kleine gasgestookte warmtekrachtcentrales in Erica, Klazieneveen, Den Bosch en Bergen op Zoom al vanaf 1 december weggehaald. De centrales leveren sinds 2012 al geen energie meer.

De gascentrale in Moerdijk moet onvermijdelijk de deuren sluiten zegt het moederbedrijf RWE. Doordat de centrales technische uitstekend in elkaar zitten is het een lastige beslissing. Echter is er onder deze marktomstandigheden geen mogelijkheid om langer rendabel te zijn. Om een voorbeeld te noemen: één klant gaat bijvoorbeeld zelf energie voor zijn bedrijf opwekken. Daardoor valt het voor de centrale niet mee.

De warmtekrachtcentrale in Moerdijk is goed voor een vermogen van 339 megawatt. Hiermee wordt de hele industrie in Moerdijk voorzien van energie en deels het normale net.

 

Tegenstrijdig

Afgelopen week werd bekend dat energieproducent Engie, een onderdeel van GDF Suez, een deel van de gascentrales gaat sluiten. De producent gaat twee van de vijf units definitief sluiten. Zij zijn tot dit besluit gekomen omdat er tegen in gaan geen zin heeft. Het is te duur en dat terwijl er ook geen inkomsten zijn. De hoofdzakelijke reden is de afname van de energievraag en door een toename van de zonne- en windenergieproductie.

Door  het relatief goedkopere steenkool draaien de steenkoolcentrales op dit moment voluit. De sluiting van gascentrales en het behouden van steenkoolcentrales is tegenstrijdig te noemen. Gascentrales zijn door een veel lagere CO2-uitstoot veel schoner dan de steenkoolcentrales.

De energiebedrijven laten allemaal nadrukkelijk weten dat er voorlopig nog gebruik gemaakt moet worden van oude centrales naast duurzaam opgewekte energiecentrales, om pieken in het gebruik en reserves op te slaan, wanneer het niet waait of de zon niet schijnt.

About Post Author