vr. nov 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Zakelijk krediet aanvragen wordt weer gemakkelijker

Wil jij zakelijk geld lenen? Dan wil je dit graag succesvol aanvragen. Dit blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk te zijn. Banken worden strenger, geven minder krediet uit en lijken een voorkeur te geven aan grote en stabiele bedrijven met voldoende solvabiliteit.

Online krediet was een lange tijd duur, rentepercentages van 15% tot zelfs 25% per jaar waren niet ongewoon. Voor een kleine ondernemer die een lening wil aanvragen met een gewenste looptijd van 5 jaar zijn dat simpelweg geen rendabele percentages.

Die trend lijkt echter om te slaan. De online kredietmarkt wordt volwassen, nadat het aantal aanbieders flink is toegenomen en de nieuwkomers voor flink wat opschudding hebben gezorgd. Rentepercentages zijn inmiddels al zo laag als 3,8% per jaar. Ook de grootbanken zien dat zij moeten inspelen op deze trend: ABN AMRO heeft reeds een initiatief gelanceerd waarbij kleine ondernemers gemakkelijk online krediet kunnen aanvragen. Daarbij hanteert de grootbank soepelere voorwaarden dan men bij een kantoor zou aankloppen.

Hoogte leningsbedrag
Leningen van € 2.000 tot € 250.000 zijn gebruikelijk bij online zakelijk krediet. De rente hierbij varieert. Je moet hierbij denken aan een rente tussen 3,8% en 20% per jaar. Er zijn diverse risicogroepen waar bedrijven op ingedeeld kunnen worden. De rente die voor jou van toepassing is, is afhankelijk van de risicogroep waar je bedrijf zich in bevindt. Omdat dit per kredietverstrekker sterk kan verschillen, is het verstandig om per aanbieder de voorwaarden goed door te nemen. Zo kun je bekijken wat voor jouw situatie de beste keuze is.

Rekening houden met voorwaarden
Het is van belang om te weten dat niet iedereen zomaar zakelijk krediet kan aanvragen. Ben je net een maand begonnen met je bedrijf? Dan zullen er bijna geen kredietaanbieders zijn die jou een zakelijke lening gaan verstrekken. Als je in aanmerking wilt komen voor zakelijke krediet, dan moet je rekening houden met een minimale looptijd van twee jaar van je bedrijf. Sommige aanbieders stellen zelfs een looptijd van minimaal drie jaar.

Ook is het aan te raden om een bedrijfsplan bij de hand te hebben. Vaak wordt hier niet naar gevraagd, maar als je hogere bedragen wilt lenen of maar net in een bepaalde risicogroep valt, bestaat de kans dat dit als voorwaarde wordt genoemd. Het zou jammer zijn als je kredietaanvraag vertraging oploopt omdat je het bedrijfsplan niet direct kunt overhandigen.

Om je slagingskans te vergroten kun je ook overwegen om samen te werken met een boekhouder of accountant. Waar een boekhouder mogelijk wat goedkoper is, heeft een accountant doorgaans meer ervaring met kredietaanvragen. Een accountant kost 75 tot 100 euro per uur terwijl je met 60 euro per uur klaar bent bij een boekhouder. Om een indicatie te krijgen van de prijs die je kwijt bent voor een leningaanvraag bij een accountant, zij zullen gemiddeld 5 uur besteden aan de aanvraag.

Maak een vergelijking
Als je op zoek bent naar een kredietaanbieder, dan weet je dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Er zijn namelijk veel aanbieders waar je uit kunt kiezen en elke aanbieder heeft weer zijn eigen voorwaarden. Alvorens je een vergelijking gaat maken, is het aan te raden om je wensen in kaart te brengen met betrekking tot het zakelijk krediet. Door daarna een vergelijking te maken weet je gemakkelijk en snel welke kredietverstrekkers passend zijn voor jouw persoonlijke situatie. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

About Post Author