ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Zo kiest u een zorgverzekering

Alle verzekerden kunnen in november, december en januari weer bedenken wat zij met hun zorgverzekering gaan doen. Lees hier een aantal tips die u kunnen helpen om uw nieuwe polis te vinden.

 

Stel samen welke zorg u denkt nodig te hebben

Maak een lijst met de zorg die u komend jaar nodig denkt te hebben en wat hiervan de kosten ongeveer zijn. Hiervoor zou u kunnen kijken naar de kosten van het afgelopen jaar en ga dan na of u dit zelf kunt betalen. Vergelijk uw kostenoverzicht met de prijs van een aanvullende verzekering. Op deze manier weet u of u deze verzekering nodig heeft voor de zorg buiten het basispakket. Het is mogelijk om de basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars af te sluiten.

 

Vindt u het belangrijk om uw zorgverlener te kunnen kiezen

Bij een restitutiepolis heeft u de meeste keuzevrijheid. U krijgt een standaardvergoeding voor behandelingen waarvan u zelf de zorgverlener heeft gekozen. Met een naturapolis heeft u minder vrijheid om een keuze te maken. De zorg wordt dan alleen volledig vergoed bij een gecontracteerde zorgaanbieder. Verder is er ook de mogelijkheid tot een budgetpolis ook wel een combinatiepolis genoemd. In bepaalde gevallen zal de zorg in natura uitbetaald worden en andere gevallen op basis van restitutie.

 

Is een collectieve zorgverzekering interessant

In bijzondere gevallen kan het voordelig zijn om u aan te sluiten bij een collectief. Onder andere werkgevers, vakbonden en ouderenorganisaties maken wel eens afspraken met verzekeraars. Deze afspraken hebben vaak betrekking op de vorm van zorg voor werknemers, vakbondsleden etc.

 

Is het mogelijk om uw eigen risico te verhogen

U kunt korting krijgen op uw premie door het eigen risico te verhogen. Des te hoger dit is, des te meer korting u kunt krijgen. Het verplichte eigen risico bedraagt voor iedereen 385 euro. Net als dit jaar zult u de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moeten financieren. U kunt het eigen risico zelf verhogen in stappen van 100 euro tot een maximaal eigen risico van 885 euro. Het advies is om wel goed te bekijken of u dit bedrag kunt betalen wanneer nodig.

 

Maak gebruik van vergelijkingssites

Om een beter beeld te krijgen van welke polis het beste bij u aansluit is het raadzaam om gebruik te maken van meerdere sites om te vergelijken. Houd hierbij rekening dat elke vergelijkingssite een eigen methode hanteert met het maken van een vergelijking waardoor de uitkomsten dus kunnen verschillen. Tevens kunnen de prijzen voor een polis ook verschillen. Dit heeft te maken met gemaakte prijsafspraken met verzekeraars.

 

Zet de polis op tijd stop

Als u van verzekeringsmaatschappij wilt overstappen moet u de huidige polis op zeggen. Doe dit wel tijdig, beide gevallen moeten namelijk voor het einde van het jaar rond zijn. Alleen een nieuwe verzekering kunt u nog tot eind januari afsluiten. Mocht u over willen stappen naar een nieuwe zorgverzekering kunt u gebruik maken van de overstapservice. Nieuwe zorgverzekeraars zeggen de oude polis op.

About Post Author