zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Telefoons op afbetaling krijgen BKR-registratie

Wanneer er na 1 mei een telefoon op afbetaling wordt gekocht, komt er een BKR-registratie bij. Het gaat om toestellen boven de 250 euro. Het gevolg hiervan is dat consumenten bij het afsluiten van andere leningen, zoals een hypotheek, minder kunnen lenen. Daarnaast moeten telecomproviders een inkomens- en lastentoets uitvoeren.

De verplichting is opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bij de toets wordt er gevraagd naar de gezinssamenstelling, het nettomaandinkomen en de woonlasten per maand. De telecomprovider kan pas bij een kredietverlening vanaf 1000 euro controleren of de toets door de consument daadwerkelijk naar waarheid is ingevuld. Als er bovenwater komt dat er is gelogen, vervalt het krediet en moet alles direct worden afgelost.

Ook komt er een online-check bij het BKR. Er wordt gekeken of het inkomen hoog genoeg is voor het afsluiten van een abonnement. Daarnaast worden de huidige schulden bekeken, bijvoorbeeld een hypotheek of creditcardschulden. Tot slot wordt er gekeken of in het verleden alle rekeningen netjes zijn betaald. Wanneer iemand een negatieve BKR-registratie heeft, wordt het moeilijker om een toestel op afbetaling te krijgen. Pas als alles in orde is, kan het abonnement worden afgesloten.

De gevolgen van de BKR-registratie

Voor 91 procent van de geregistreerde bij het BKR heeft de registratie niet perse negatieve gevolgen. Zij staan positief vermeld en hebben dus geen betalingsachterstand. Bedrijven kunnen dus zien dat de betalingsverplichtingen van deze 91 procent worden nagekomen. De overige negen procent staat echter als negatief geregistreerd. Deze registratie blijft vijf jaar staan, ook als de achterstand inmiddels is rechtgezet.

Wel geldt voor iedere geregistreerde dat je minder hypotheek krijgt met een BKR-registratie. Voor iemand met een modaal inkomen houdt dit in dat er bij een toestel van 500 euro ruim 3000 euro minder hypotheek wordt ontvangen. Bij een toestel van 800 euro is dit zelfs bijna 5000 euro.

BKR-registratie is te vermijden

Er zijn wel wat opties om de BKR-registratie te vermijden. Het is mogelijk om een toestel in één keer af te rekenen en een sim only abonnement af te sluiten. Verder is het mogelijk om een toestel van onder de 250 euro te kiezen, omdat deze niet onder de BKR-registratie vallen. Ook kun je bij een duurder toestel van bijvoorbeeld 500 euro een directe betaling van 250 euro en één cent doen en de rest van het toestel afbetalen. Een andere mogelijkheid is om een onderhandse lening bij familie of vrienden af te sluiten, aangezien deze niet worden geregistreerd. Tot slot vallen zakelijke of lease- telefoons niet onder de nieuwe regels.

About Post Author