vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

AkzoNobel vecht tegen vijandige overname PPG Industries

Het lijkt erop dat het gevecht tussen AkzoNobel en PPG Industries naar de Ondernemingskamer kan gaan. Het Amerikaanse PPG wil het Nederlandse AkzoNobel overnemen, maar laatstgenoemde verzet zich hevig.

Op 8 maart is uitgelekt dat verf- en coatingbedrijf PPG Industries een bod van 83 euro per aandeel heeft gedaan. AkzoNobel wees dit bod echter stellig af. Topman Ton Büncher ziet niets in het voorstel. Er wordt als reactie op het bod overwogen om Specialty Chemicals af te splitsen. Dit zou de divisies in staat stellen zich in hun positie verder te versterken. Persbureau Bloomberg gaf aan dat de chemiedivisie een waarde van 10 miljard had.

PPG Industries zet door

Op 10 maart bleek dat PPG Industries aan een nieuw bod werkte. AkzoNobel schakelde de hulp van politici, vakbonden en aandeelhouders in. Op 22 maart kwam PPG met een nieuw bod van 90 euro per aandeel. Opnieuw wees het Nederlandse bedrijf het bod af. Een deel van de aandeelhouders is het niet eens met het afwijzen van de aanbiedingen en wil onderhandelen. Toch blijft AkzoNobel bij hun beslissing en op 19 april worden de plannen voor de afsplitsing van de chemiedivisie bekendgemaakt.

Mocht PPG toch verdergaan met de poging tot overname, wordt het waarschijnlijk een juridische strijd. Deze strijd is hoogstwaarschijnlijk in het nadeel van het Amerikaanse bedrijf. Omdat het om een vijandige overname gaat, mag PPG Industries geen boekenonderzoek doen. Dit houdt in dat er een miljardenuitgave wordt gedaan, zonder er zeker van te zijn dat er verassingen zijn in de boekhouding.

AkzoNobel juridisch sterk

Het bestuur en de commissarissen van AkzoNobel staan juridisch sterk. Zij beschikken over prioriteitsaandelen en hebben dus ook zonder meerderheid de macht binnen het bedrijf. Het lijkt erop dat de kwestie in de Ondernemingskamer terecht komt. Eerdere uitspraken van de Ondernemingskamer wijzen erop dat er bij een vijandige overname zelden sprake is van macht bij de overnemende partij.

PPG Industries maakt toch een kans omdat het bedrijf financieel erg sterk is. Het bedrijf is, in tegenstelling tot AkzoNobel, al 45 jaar in staat geweest om het dividend te verhogen. Als PPG nog een bod wil doen, moet dit voor 1 juni worden ingediend.

About Post Author