zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Datacentrum Google in Eemshaven geopend

Gister werd het datacentrum van Google in Eemshaven geopend in het bijzijn van de minister van Economische Zaken, minister Kamp. Hij verwacht dat de plaatsing van het centrum leidt tot meer activiteit en bedrijvigheid in de regio Groningen.

De komst van het datacentrum laat zien dat de regio veel mogelijkheden biedt voor internationale ict- en internetbedrijven. Minister Kamp liet weten dat er nu nog zo’n tien tot twintig bedrijven mogelijk naar de Eemshaven komen. De gesprekken en onderhandelingen lopen hier nog over.

Google heeft in het datacentrum computers staan waar clouddiensten op draaien. Consumenten en bedrijven slaan namelijk vaker bestanden op in de cloud en niet meer op de harde schijf van een eigen computer. De installatie van de nieuwe vestiging levert voor Google 200 nieuwe directe banen op. Daarnaast levert het naar verwachting 400 banen op voor toeleveranciers in de omgeving.

Duurzaam centrum

Het datacentrum van Google in Groningen is de vierde in Europa. Het is de eerste ter wereld dat compleet op een duurzame manier van energie wordt voorzien. De energie wordt opgewekt van een windpark uit het vlakbij gelegen Delfzijl. Google heeft niet alleen om die reden besloten om het centrum in Eemshaven te openen. De beschikbaarheid van een groot stuk land met een elektriciteitsnetwerk met hoge capaciteit. Tevens is het gebied geschikt om het water voor de koeling te gebruiken en zijn er erg snelle glasvezelverbindingen.

Google had al een datacentrum in een ander pand. Afgelopen maand kwam de kwestie nog negatief in het nieuws wegen verdachte betalingen van een Google directeur aan een vastgoedondernemer. Het zou om smeergeld gaan om zo ruimte te bieden aan Google. De uitbreiding is niet doorgegaan omdat Google besloot een eigen datacentrum te bouwen.

About Post Author