De Scandinavische bank Nordea wil graag fuseren met ABN-Amro.
Er zijn al gesprekken gevoerd tussen Gerrit Zalm, topman ABN-Amro, en Björn Wahlroos, president commissaris van Nordea. Tevens was minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ook aanwezig.
Afgewezen
De Scandinavische bank zou tijdens dit gesprek een voorstel hebben gedaan maar dat is afgewezen door de Nederlandse staat. Het NRC Handelsblad blijkt te beschikken over een document van een memo van het NLFI die zij voor het gesprek verstuurde naar de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Het NL Financial Investments (NLFI) is de stichting die over de aandelen van de ABN-Amro gaan.
Het voorstel is afgewezen volgens het NRC. Uit de memo bleek ook dat Jeroen Dijsselbloem het advies gaf om het voorstel af te wijzen. Het NLFI noemde het voorstel zeer risicovol en financieel onaantrekkelijk.
ABN-Amro, het ministerie van Financiën en het NLFI laten weten dat zij geen commentaar willen geven. Ook de woordvoerder van Nordea geeft aan dat zij niet ingaan op dit soort speculaties.
Nordea is dominanter
De Scandinavische bank is veel groter dan ABN-Amro. In Stockholm staat het hoofdkantoor van Nordea en hier werken zo’n 30.000 mensen. Het is ook voor de hand liggend dat met de fusie de Scandinavische bank de dominante partij zou zijn. Volgens het NRC wouden de Scandinaviërs een omgekeerde overname willen. Dit willen zij realiseren door middel van aandelenruil. Op deze wijze zou de Scandinavische bank op papier naar Nederland verhuizen en dus een vestigingsadres krijgen in een euroland.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen