ABN Amro heeft in het eerste kwartaal aanzienlijk meer winst gemaakt dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De winst van de eerste drie maanden van 2017 bedroeg 615 miljoen euro. Dit is 30 procent meer dan vorig jaar.
De verwachting is dat de cijfers van de bank, die voor een groot deel in het bezit van de staat is, goed worden ontvangen door beurshandelaren. Ook de operationele winst is flink gestegen. De analisten rekende op een operationele winst van 794 miljoen euro. Hij steeg echter tot 893 miljoen eruo.
ABN Amro ziet kosten licht stijgen
ABN Amro zag de kosten wel met 3 procent stijgen tot meer dan 1,3 miljard. Er wordt bij de bank al een tijdje getracht om de kosten juist te laten dalen. Er is daarom dus een flinke reorganisatie gaande. Het oplopen van de kosten komt onder andere door de wettelijke heffingen als de bankenbelasting en het depositogarantiestelsel.
Toch is de kleine stijging van de kosten niet perse negatief. Wanneer de kosten worden vergeleken met de inkomsten, is er sprake van een kleine daling. De verhouding tussen de kosten en inkomsten kwam uit op 60,2 procent. Dit is veel eerder dan een jaar eerder. Toen kwam de ratio neer op 66,9 procent.
Van Duikhuizen, die Gerrit Zalm opvolgde als ceo van de bank, geeft aan dat de goede resultaten onder andere door de toegenomen rente-opbrengsten van de kredietverlening. Het gaat vooral om de rente-opbrengsten van hypotheken en zakelijke kredieten.
De huidige rentestand is in principe slecht voor het verdienmodel van ABN Amro. De bank reageerde hier goed op door de rente voor spaarders te verlagen.
Momenteel is ABN Amro voor een groot deel in handen van de staat. De Nederlandse overheid bezit 70 procent van de aandelen van de bank. Waar de belastingbetaler eerder dit jaar nog virtueel wat winst maakte op de bank, wordt er nu een virtueel verlies gemaakt.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen