di. apr 16th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Apps beoordelen ook op het werk

apps

De Apps van tegenwoordig controleert steeds meer dingen. Er zijn al proeven gestart om via de smartphone te controleren hoe hoog je verzekeringspremie is. Ook wordt er door bedrijven gekeken hoe een werknemer presteert door middel van de smartphone. De vraag is: Wanneer gaan de controles per smartphone te ver?

Bij een aantal grote bedrijven zijn de ouderwetse evaluatie gesprekken als in de prullenbak beland. Te zien is dat bij een aantal bedrijven de prestaties meerdere malen per jaar worden beoordeeld via een applicatie. Collega’s kunnen bijvoorbeeld maandelijks elkaar beoordelen. Deze manier van beoordelen moet een beter inzicht geven in de prestaties van een werknemer. Salaris verhoging en/of promoties kunnen van deze beoordelingen gaan afhangen.

Deze manier van beoordelen kan twee kanten opgaan. Voor sommige kan het gezien worden om positief gecoacht te worden. Maar voor sommige mensen kan het zorgen voor te veel druk, omdat zij constant gecontroleerd worden. Verzekeraar bepalen de premies met informatie die zij inwinnen via apps. Hoe hard je rijdt in de auto kan bijvoorbeeld gaan mee wegen hoe hoog je premie is voor het volgende jaar.

Apps en data

Dat verzekeringsmaatschappijen op deze manier te werk gaan brengt positieve maar ook negatieve gevolgen met zich mee. Positief is wanneer jongeren rustig rij gedrag vertonen zij korting zullen ontvangen op de maandelijkse premies. Maar veel data houdt geen rekening met omstandigheden. Een voorbeeld is, wanneer je hard op de rem moet omdat een mede weggebruiker een verkeerde beslissing maakt sta je wel mooi geregistreerd.

Volgens deskundige gaat het ook gebeuren dat mensen zich beter gaan voordoen dan dat zij zich normaal gedragen. De informatie geeft vaak niet een reëel beeld van hoe een persoon daadwerkelijk is. Ook is het niet goed voor de gedragingen van een persoon zelf. Personen gaan zich anders gedragen om aan de vereiste van verschillende apps te voldoen.

About Post Author