vr. sep 13th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Arbeidsdeelname nog nooit zo hoog in Nederland

Arbeids,deelname

De arbeidsdeelname is in Nederland nog nooit zo hoog geweest als nu. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Mede door de aantrekkende economie was 68 procent van beroepsbevolking  eind 2018 aan het werk. Door het groeiende aantal werkende vrouwen zou dat percentage in de toekomst nog hoger kunnen worden.

Het verschil tussen het aantal werkende mannen en vrouwen is net als voorgaande jaren kleiner geworden. In 2018 was de gemiddelde arbeidsdeelname van vrouwen 63,2 procent. Bij mannen was dit 72,5 procent. Ook was de toename in de arbeidsparticipatie bij vrouwen telkens net iets groter dan bij mannen.

Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS zegt het volgende: ‘’De jongere generaties vrouwen werken meer. Tussen het aantal vrouwen dat werkt op hun twintigste, dertigste en veertigste is nog nauwelijks verschil te zien. Er is wel een gat met de generaties boven de 50 jaar – waarvan minder vrouwen werken – maar die stromen in de toekomst uit.’’

De verwachting is dat de arbeidsdeelname nog verder gelijk zal trekken. ‘’Deze ontwikkeling duurt wel zo’n tien tot vijftien jaar.’’ Dan geldt voor vrouwelijke werknemers hetzelfde als de mannelijke werknemers in dat opzicht. Hun arbeidsparticipatie zal dan vooral afhangen van de economie.

Wel minder uren

Het aantal mannen en vrouwen dat werkt trekt wel gelijk, maar er is nog een groot verschil in het aantal uren. Waar mannen gemiddeld 36 uur per week werken, werken vrouwen gemiddeld maar 26 uur. ‘’Het is voor Nederlandse vrouwen steeds normaler om te werken – als land zijn we een van de koplopers qua arbeidsparticipatie – maar dan werken ze vaak nog wel minder uren dan mannen’’, zegt van Mulligen.

De arbeidsdeelname is in bijna alle groepen van de bevolkingsgroep gestegen en ligt in veel gevallen weer net zo hoog als voor de crisis. Minder goed gaat het met werknemers boven de vijftig jaar en lager opgeleide mannen. ‘’Zij zijn in de crisis ontslagen en hebben nog geen nieuw werk gevonden. Van de lager opgeleide mannen zitten er zelfs meer zonder werk dan voor de crisis.’’

About Post Author