vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Bijna iedereen gaat er op vooruit in 2017

Vanaf volgend jaar zal 90 procent van de Nederlanders meer te besteden hebben. Zo werd bekend tijdens Prinsjesdag in de stukken van het Ministerie van Sociale Zaken. Ouderen worden flink gecompenseerd en de prijs voor de opvang van kinderen gaat naar beneden.

Het kabinet zorgt ervoor door 1,1 miljard euro uit te trekken dat er bijna niemand op achteruit gaat. Vooral ouderen en mensen met een uitkering profiteren hier van. En verder de mensen met kinderen ook: kinderopvang wordt goedkoper.

Flinke compensatie ouderen

Gepensioneerden zullen volgend jaar 160 euro meer te besteden hebben. Het was nodig dat er ingegrepen werd omdat zij er anders 230 euro op achteruit gingen. Met andere woorden: de koopkracht wordt voor 390 gerepareerd.

Dat heeft met een aantal factoren te maken. Ouderen hoeven minder belasting te gaan betalen en daarnaast ontvangen zij meer huur- en zorgtoeslag. Er is voor de zorgtoeslag 200 miljoen euro uitgetrokken.

Bijna vier op de vijf ouderen gaan er volgend jaar op vooruit. Zonder de genoemde koopkrachtreparatie zou dat slechts 13 procent zijn. Van de totale koopkrachtreparatie wordt er 62 procent besteed aan de ouderen. Dat is ruim 680 miljoen euro.

Minima worden geholpen

De mensen die een uitkering ontvangen krijgen ongeveer net zoveel compensatie. Zij zullen er niet 115 euro op achteruit gaan maar door de koopkrachtreputatie 205 euro op vooruit. De factoren huur- en zorgtoeslag spelen ook hier een rol.

Ouders die het niet zo breed hebben kunnen reken op een extraatje omdat het kindgebonden budget zal toenemen voor zowel het eerste als tweede kind.

Werkenden gaan het best

Werkenden zullen er volgend jaar het meest op vooruit gaan. Voor hen geldt dat zij zo’n 460 euro meer te besteden hebben in 2017. Dit is vooral te danken aan de aantrekkende economie.

 

About Post Author