ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Canada en VS op de valreep eens over handelsakkoord

trump,justin,akkoord,handels

Canada is nu ook eindelijk akkoord gegaan met een aangepast handelsakkoord met de Verenigde Staten. Eind november moet Nafta door het leven gaan als USMCA: United States-Mexico-Canada Agreement.

 

Het is nog bekendgemaakt wat de details van het akkoord zal zijn. Wat wel duidelijk is, is dat Canada minder auto’s zal exporteren naar de Verenigde Staten en dat de Amerikaanse melkboeren meer toegang krijgen tot de Canadese zuivelmarkt.

Er werd al gewaarschuwd door president Donald Trump dat als er maandag geen akkoord zou zijn, zou hij de importtarieven afkondigen op auto’s die geproduceerd worden in Canada. Justin Trudeau, de Canadese premier noemde de uitkomst op twitter een ‘’mooie dag voor Canada en onze handelspartners’.

 

‘Niet meer relevant’ akkoord

Tussen beide landen werden de afgelopen maanden flink onderhandeld. Trump wilde al langer van het akkoord dat in 1994 afgesloten af. Het is volgens hem ‘’niet meer relevante’ en ‘achterhaald’.

Na een jaar lang gesprekken voeren bereikte Trump al een deal met Mexico. Toen was de vraag nog of Canada aan boorde wilde stappen überhaupt.

 

Beleid

Donald Trump wil doormiddel van zijn America First-beleid er alles aan doen om zijn eigen industrieën te beschermen. Het huidige akkoord tussen Canada en Mexico zou slecht zijn voor de banen in en de economie van zijn land.

Voor de Amerikaanse president komt het akkoord met Canada op een goed moment: hiermee kan hij zijn Republikeinse achterban tevredenstellen en dat is hard nodig met het oog op de verkiezingen in November.

 

Elke zes jaar is afgesproken om het aangepaste akkoord onder de loep te nemen en zal dan waar nodig aangepast worden. Dit meld een anonieme ambtenaar aan CNBC.

Tussen de drie Noord-Amerikaanse landen jaarlijks goed voor 1 biljoen dollar (850-miljard euro).

About Post Author