Woudenberg, 28 maart 2019
Het crowdfundingplatform van Stichting Greencrowd is deze week de grens van € 10 miljoen aan opgehaalde gelden gepasseerd. Sinds de oprichting van het platform in de nazomer van 2012 heeft Stichting Greencrowd 68 duurzame-energieprojecten succesvol gefinancierd. Tot op heden betalen alle leningsnemers netjes hun rente en aflossing; een unicum in deze snelgroeiende markt voor alternatieve financiering waar menig crowdfundingplatform geconfronteerd wordt met afboekingen op de gefinancierde projecten.
Het nettorendement op de totale Greencrowd-portefeuille bedraagt 5% op jaarbasis.
Degelijke portefeuille
Volgens Greencrowd-bestuurder Jan Willem Zwang is de degelijkheid van de portefeuille te danken aan meerdere factoren: “Het crowdfundingplatform is ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk en wij doen niet aan acquisitie. Crowdfunding wordt bij ons ingezet als middel om mensen en organisaties in de nabije omgeving van duurzame-energieprojecten te betrekken en financieel mee te laten profiteren van de projecten. We hebben crowdfunding niet nodig om onze boterham te verdienen; dat doen we namelijk met Greenspread waarmee we zelf duurzame-energieprojecten ontwikkelen en exploiteren. Hierdoor kunnen we heel kieskeurig zijn in de projecten die we online zetten voor crowdfunding.”
Morele toets
Een ander belangrijk onderscheid ten opzichte van andere crowdfundingplatforms is de morele toets. Jan Willem Zwang: “Nadat wij due diligence hebben uitgevoerd op een project, wordt inderdaad de morele toets, zoals wij dat noemen, uitgevoerd. Na afronding van de due diligence stel ik mijzelf de vraag of ik in het project ga investeren. Als dit niet zo is, gaat het project niet online en wordt het dus ook niet door ons platform gecrowdfund. Maar als het wel zo is, dan gaat er boter bij de vis en leg ikzelf als eerste een investering in.”
Samenwerking lokale partijen
Het merendeel van de crowdfundingprojecten van Greencrowd is gerealiseerd in samenwerking. Dit met lokale partijen zoals gemeenten, Verenigingen van Eigenaren, scholen, energiecoöperaties en zelfs een ziekenhuis. Partijen die al gebruik hebben gemaakt van het platform van Stichting Greencrowd zijn onder andere de gemeenten Grave en Zaltbommel, het initiatief Solar City Delft en de energiecoöperaties Grunneger Power, Spijker Energie, Lingewaard Energie, Duurzaam Haren, SchoonSchip, de Groene Weuste en de EigenWijkse Energie Coöperatie.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen