vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

De coronavirus kan wereldwijde vliegbranche 113 miljard dollar kosten

Door de uitbraak van het coronavirus kan de passagiersluchtvaart miljarden aan omzet kosten. Zo meld donderdag de luchtvaartbrancheorganisatie IATA donderdag op basis van nieuwe cijfers. Hieruit wordt er schatting gedaan dat de omzetkrimp van de passagiersluchtvaart tussen de 63 miljard en 113 miljard dollar zal zijn. De schade voor het Europese luchtvaat zal rond de 44 miljard dollar liggen.

 

Onderzoek AITA

Volgens het onderzoek van IATA komt deze omzetverlies door de verspreiding van het coronavirus. Tijdens het onderzoek heeft AITA gekeken naar twee scenario’s: een beperkte en een wijde verspreiding van het virus en hier uit zijn omzetverliezen aan gekoppeld.

In het scenario waar het virus zich niet snel verspreid zouden de omzetten van vliegmaatschappijen met 11 procent teruglopen, dit zou omgerekend zon 63 miljard dollar zijn. Het grootste omzetverlies zou komen uit China en vluchten naar landen in Azië. China zou een omzet verlies lijden van 22 miljard dollar en de totale Aziatische markt zou 47 miljard dollar gaan verliezen.

In het scenario waar het virus zich snel verspreid zou de omzetverlies enorm zijn maar liefst 113 miljard dollar omgerekend zo een 101 miljard euro, dit omzet verlies is maar liefst 19 procent. De schade voor Europese passagiersluchtvaart zal ook flink worden geraakt, zo schat IATA dat de omzet verlies hier rond de 44 miljard dollar zal zijn omgerekend 39 miljard euro.

Het onderzoek van IATA heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de luchtvaart zo heet de coronavirus de olieprijs flink laten dalen waardoor de luchtvaart minder geld hieraan kwijt is. De totale brandstofrekening van de passagiersluchtvaart zou hierdoor kunnen dalen met 28 miljard dollar.

About Post Author