ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Dijsselbloem krijgt geen wacht geld wel salaris

dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem heeft aangegeven geen wachtgeld te willen krijgen tot het einde van het jaar. Hij heeft aangegeven het ministerschap niet meer op te kunnen brengen. De minister hoeft zich echter geen zorgen te maken. Hij heeft een rol als strategisch adviseur bij het ESM. Het ESM is een Europees reddingsfonds. De bijna oud minister ontvangt daar een bruto salaris van 14.500 euro per maand.

Deze constructie is gemaakt, omdat de minister van Financiën nog wel voorzitter blijft van de Europese groep. Hij maakte al eerder deel hier van uit als minister van Financiën. Voor het Europese werk kreeg hij geen salaris, omdat het bij zijn taken als minister van financiën hoort. Na de beëdiging heeft hij geen recht meer op die salaris. Maar door deze constructie kan hij dus gewoon verder gaan met zijn werkzaamheden.

Dijsselbloem en de omstandigheden

De functie van Dijsselbloem wordt extern adviseur volgens het ESM. Hij krijgt zijn eigen kantoor en omdat zijn functie geen full time functie is krijgt hij de helft van het salaris van de huidige directeur.

Voor oud ministers is het ook mogelijk om wachtgeld te ontvangen. Bij het gebruik maken van wachtgeld krijgt een minister 80 procent van het oude loon. Dit zou beteken dat Dijsselbloem recht zou hebben op ruim 10.000 euro per maand. Nu de minister kiest voor een functie bij het ESM ontvangt hij ongeveer 4000 euro meer per maand.

Na het adviseurschap zal Dijsselbloem geen recht meer hebben op het wachtgeld. De regel is eenmaal afgezien van de aanbieding, dan kan er niet meer op terug gekomen worden.

Dijsselbloem ontvangt de helft van directeur

Wanneer Dijsselbloem geen minister meer is zal het adviseurschap starten. Premier Rutte verwacht op 26 oktober het nieuwe kabinet te kunnen beëdigen. Tot januari is de oud minister van financiën nog voorzitter bij de eurogroep. Hij ontvangt voor deze twee maanden 14.500 euro en dat is meer dan 8000 dan dat hij al wachtgeld zou krijgen.

 

About Post Author