wo. feb 28th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Vlaktaks is voor iedereen positief

vlaktaks

Het Centraal bureau van statistiek heeft onderzoek gedaan de invloed van de nieuwe vlaktaks. 2,1 miljoen werkende mensen gaan door het invoeren van de vlaktax door het nieuwe kabinet meer belasting betalen. Voor 5,4 miljoen werkende mensen in Nederland is het goed nieuws. Deze grote groep werkende gaat juist minder belasting betalen.

Ter uitleg: Er worden twee van de vier bestaande belastingschijven afgeschaft door het nieuwe kabinet. Vanaf de invoering van dit plan betalen mensen met een inkomen tot ongeveer 68.600 euro 36,93 procent aan inkomsten belasting. Het Centraal bureau voor de statistiek meld verder dat ongeveer 2.1 miljoen mensen met een baan er op achteruit gaan. Zij gaan door de nieuwe vlaktaks meer betalen. Nederlanders die minder dan 19.982 euro verdienen betaalde voor de nieuwe plannen 36,55 procent aan inkomstenbelasting. Het nieuwe kabinet is van plan om die te verhogen naar 36,93 procent.

Vlaktaks brengt hoogste schijf omlaag

Het hoogste belastingtarief gaat omlaag. Een hele grote groep gaat dus profiteren van een belastingverlaging door de nieuwe plannen van het kabinet. Veel van deze mensen vielen eerst in de tweede schijf of derde schijf. Bij beide schijven betaalde je 40,8 procent aan loonbelasting. Tot een inkomen van 68.800 betalen deze mensen door het nieuwe plan een lager percentage, namelijk 36,93 procent. Deze groep is ongeveer 4,8 miljoen groot.

De grens tot het toptarief is ook een stuk gestegen.Voorheen was de grens namelijk 67.072 en de grens gaat bij de nieuwe plannen naar 68.600. Iets meer dan een half miljoen mensen zullen dus net niet het toptarief gaan verdienen, wat zij voorheen wel deden.

Meest vooruit gaat de middengroep

Het lijkt er op dat de laagste inkomens er als enige wat op achteruit gaat na invoering van de vlaktaks. In tegendeel. Het toekomstige kabinet is van plan om de heffingskorting op te schroeven. Dit zal beteken dat je over een groter gedeelte van je loon geen belasting meer hoeft te betalen. Dit is goed nieuws ook voor de lagere inkomens.

 

About Post Author