ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Grote Duitse supermarkt is bijna failliet

De grote Duitse detailketen Kaiser’s Tengelmann bevind zich in heet vuur. Afgelopen donderdag werd er met concurrenten gesproken over de redding van 15.000 banen en 400 filialen, echter liepen deze gesprekken op niets uit. Zo meldde de Duitse krant Handelsblatt vrijdag.

Fusies

Tengelmann bevindt zich al langer in een negatieve spiraal. Twee jaar geleden werd er besloten om Kaiser’s Tengelmann te verkopen aan een andere Duits detailconcern, namelijk hun concurrent Edeka. Echter werd dit tegen gehouden door het ministerie van mededinging, door deze overname zou de concurrentie binnen de markt te sterk afnemen.

Maar dit werd uiteindelijk weer allemaal teruggedraaid. Een ander Duits detailconcern en tevens concurrent ging naar de rechter. Deze rechtszaak werd gewonnen door de concurrent ReWe.

Afgelopen donderdag hielden de top van de drie grote concurrenten: ReWe, Edeka en Tengelmann een gesprek om er samen met de vakbonden uit te komen. Dit gesprek liep volgens aanwezigen goed. Echter werd er niets concreets afgesproken, zo werd er geen vooruitgang geboekt en geen vervolgens afspraak geregeld.

Werknemers

De concurrent ReWe zou graag een deel van de supermarkten over willen nemen. Zij zeggen ook dat de andere supermarkten worden onder verdeeld onder Edeka en andere potentiële Duitse supermarkten. ReWe heeft gezegd dat zij de banen van de werknemers die werken in de supermarkten die zij over gaan nemen behouden blijven. De Duitse regering stelde dit tevens als vereiste.

Ook wees ReWe erop dat een fusie tussen Tengelmann en Edeka zou zorgen voor een bedreiging van het behouden van de banen.

De topman van het Duitse detailconcern Tengelmann geeft aan dat zij de stekker er uit trekken als er binnen korte tijd geen oplossing komt. De ondernemingsraad zei juist weer dat zij streven naar het voortzetten van het bedrijf met de huidige strategie.

 

About Post Author