zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Wat heeft sparen nog voor zin?

Geld sparen is bijna op het punt dat het geen zin meer heeft. Nadat eerder deze maand ING overstag ging en de rente naar 0,3 procent verlaagde, kwam Rabobank donderdag met het bericht naar buiten dat zij de spaarrente ook naar verlagen naar 0,3 procent per jaar. Het laagste rente niveau ooit.

Rabobank is de grootste spaarbank van Nederland. Het is pijnlijk, maar niet ter vermijden. Het kan zelfs nog lager worden. Is het commentaar van Hans de Geus, RTL Z-beurscommentator. De afgelopen vier jaar is de vergoeding voor het sparen behoorlijk gedaald. In die vier jaar is het gedaald van 2,4 naar 0,3 procent. Spaarders met een vermogen van boven de vijf miljoen euro ontvangen al enige tijd geen vergoeding meer in de vorm van rente.

De spaarrente compenseert al enige tijd niet meer de inflatie en belasting. Hierdoor neemt geleidelijk de koopkracht af. Mensen met een vermogen van maar dan 20.000 euro betalen een vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Met de inflatie wordt je dus eigenlijk alleen maar armer van het sparen. Volgend jaar bedraagt de inflatie 1 procent volgens analisten.

Nederlanders zullen er aan moeten wennen dat het zo is. Rente is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, wij zijn er gewoon aan gewend geraakt. De kans dat de spaarrente helemaal verdwijnt is zeker aanwezig. Voor de Rabobank lijkt dit ook van toepassing. Geen rente meer ontvangen, maar betalen. Uit bronnen blijkt dat de ict-systemen van de Rabobank hier al op ingesteld zijn voor de toekomst.

Lange lage rente

De periode van een lage rente ligt aan de inflatie. Verwacht wordt dat het nog tot uiterlijk 2019 zo zal zijn. Het gedrag van de inflatie is moeilijk te voorspellen maar als de rente zal stijgen, gebeurt dat langzaam. Het is dus aannemelijk dat de rente voorlopig laag zijn.

 

Ga beleggen

Voor de mensen die er van balen dat het spaargeld bijna niets meer oplevert is beleggen een optie. Hierbij heb je het zelf in de hand en bestaat de mogelijkheid dat het geld veel meer waard wordt. RTL Z biedt een seminar aan waarin uitgelegd wordt dat beleggen niet eng is en hoe beginnersfouten voorkomen kunnen worden.

About Post Author