zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Economisch herstel? Deze groepen merken er niets van

De cijfers laten een positief beeld zien: de economie groeit en de werkloosheid neemt af. Sterker nog het was in 10 jaar niet zo laag. Helaas is het economische herstel niet voor iedereen te merken. Met name bij de mensen in de leeftijd tussen 55 en 65 jaar oud merken er maar weinig van. De langdurige werkloosheid is weliswaar afgenomen, toch in de oudste groep zit toch bijna twee op de drie mensen zonder werk.

‘’Armoede is gestegen’’

Veel mensen laten weten dat zij helemaal niks merken van de positieve veranderingen. Zij voelen zich genegeerd op de arbeidsmarkt en ontvangen bijvoorbeeld een uitkering van 1000 euro netto per maand. ‘’Daar hebben we zolang voor gewerkt’’ zijn enkele geluiden uit de groep.
Volgens een econoom is de armoede in de groep dan ook gestegen. Iedereen kent het verhaal van mensen die zich als 55-jarige suf solliciteren maar gewoon niet in beeld komen. Dit kan in het ergste geval betekenen dat zij in de WW of bijstand terecht komen.

Gedupeerde gepensioneerden

Voor de groep gepensioneerde is het ook niet altijd te merken dat de economie in de lift zit. Dit heeft te maken met het feit dat niet alle fondsen de pensioenen aanpassen een de inflatie. Dat wil zeggen dat de prijzen hoger worden maar er niet voor wordt gecompenseerd. Voor de groep lager opgeleiden en mensen in de bijstand is overigens al langere tijd weinig te zien van economische groei.

Zoals bekent gaat het niet allemaal even goed met de winkeliers. In dat opzicht is zelfs een economische deceptie aan de gang. Winkelketens als C&A en M&S sluiten zaken. De detailhandel heeft het moeilijk ondanks dat de cijfers een economische groei laten zien. Er wordt wel geld besteedt, maar dan vooral online.

Flexibele contracten

Steeds meer mensen hebben een vast contract. Maar uit de cijfers van het CBS blijkt dat het uitdelen van flexibele contracten harder groeit dan het vast aanstellen van mensen. Met name onder jongeren worden flexibele contracten aangeboden.

About Post Author