ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Eigen risico is oké, maar wel lager a.u.b.

Ruim 75% van de Nederlanders vinden dat het eigen risico mag blijven bestaan maar zien wel graag dat het omlaag gaat. TNS Nipo heeft een onderzoek gedaan voor zorgverzekeraar VGZ. Het resultaat van het onderzoek is opvallend. Er zijn al politieke partijen die verkiezingsprogramma wilden schrappen in het verkiezingsprogramma van 2017. In hun ogen is het een straf op ziek zijn. Mensen die gebruik maken van de zorg met een basisverzekering betalen een eigen risico van 385 euro.

Het grootste deel van de ondervraagden begrijpt dat het eigen risico er is om de zorg betaalbaar te houden en het onzinnige zorggebruik te verminderen. Één op de vier Nederlanders vinden het een goed idee wanneer er kleine eigen bijdrages per behandeling worden in gevoerd in plaats van het gehele eigen risico in een keer op te maken.

De respondenten die het eigen risico wilden behouden zien graag dat het niveau omlaag gaat. Het gemiddelde niveau van 212 euro vinden zij acceptabel. Al zeven jaar stijgt het niveau van het eigen risico omdat de zorgkosten ook stijgen. Op dit moment is het eigen risico 385 euro.

Luisteren

Tom Kliphuis, de VGZ-topman, vindt dat de politiek wat moet doen met de uitslag van het onderzoek en het eigen risico verlagen. Het eigen risico is er niet voor niets maar het kan niet zo zijn dat mensen in de financiële problemen komen of noodzakelijke zorg uitstellen.

Een verlaging naar 212 euro van het eigen risico zou zo’n 1,9 miljard kosten. Om dat te compenseren zouden de premies voor de basisverzekering met 7% omhoog gaan voor iedereen. Kliphuis ziet er geen probleem in. Het zorgt voor meer solidariteit. Verder lijken zij de komende jaren samen met ziekenhuizen de premie omlaag te kunnen brengen.

Het is geen optie om het eigen risico te schrappen en de premies met 15% te verhogen. VGZ zegt dat de draagvlak van gezonde mensen die mee betalen aan chronisch zieken dan afneemt. Gezonde mensen betalen dan feitelijk meer aan de zorg van chronisch zieken. En die discussie moet niet plaats kunnen vinden.

Vermijden

Er wordt vaak gezegd dat het eigen risico er voor zorgt dat patiënten zorg vermijden omdat de eerste 385 euro zelf betaald moet worden. Zoals een bezoek aan de huisarts wordt vaak vermeden terwijl dit niet onder het eigen risico valt.

About Post Author