ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Topjaar voor Nederlandse bioscopen

Het lijkt een recordjaar te worden voor de Nederlandse bioscopen. Tot 12 september bedroeg de omzet van alle theaters bij elkaar 192 miljoen euro. Dit is meer dan in 2015. In 2015 werd op dezelfde dag 181 miljoen euro omzet gerealiseerd.

Filmdistributeurs uit Nederland publiceerde deze cijfers. Er wordt verwacht dat de trend nog flink door gaat zetten. Er staan namelijk nog aardig wat grote titels op de agenda.

Grote titels

In november komt de nieuwe Harry Potter-spinnoff film uit “Fantastic Beast”. Ook in december komt er nog een grote titel uit, namelijk de Star Wars-spinnoff “Rogue One”. Ook komen er nog een aantal grote Nederlandse films uit. De boekverfilming van “Tonio”, de Carry Slee film “Kappen” en de thriller “Prooi” van Dick Maas zijn allemaal binnenkort op de doeken te zien.

De totale omzet van Nederlandse bioscopen bedroeg 267 miljoen euro in 2015. Het totaal aantal bezoekers steeg met 33 miljoen. Sinds 1967 waren er nog nooit zoveel mensen naar de film geweest. In 2016 kan het record van 2015 weer geëvenaard worden.

Best bezocht

De bioscooptitels die het meest op het doek werden gezien waren de Disney films “Finding Dory” en “Jungle Book”. De film “Huisdieren Geheimen” werd ook veel bezocht. Voor de films “Star Wars: The Force Awakens” en “The Revenant” werden ook veel tickets verkocht. De Nederlandse films die het meeste publiek trokken waren “Rokjesdag”, “Knielen op een bed violen” en “Bon Bini Holland”.

De grootste bioscoop in Nederland is Pathe Arena. Deze bioscoop heeft maar liefst 14 zalen en 3250 stoelen.

Oscar inzending

De Nederlandse film die dit jaar naar de Oscars wordt gestuurd is de film “Tonio”. In deze Nederlandse ‘requiemroman’ spelen Pierre Bokma, Ridka Lodeizen en Chris Peters de hoofdrollen. Geregisseerd door Paula van der Oest. In deze film gaat het over het plotseling overlijden van de zoon van de originele verhaalschrijver A.F.Th. van der Heijden.

About Post Author