ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Robots nemen banen van studenten in

Er zijn maar liefst 286.000 studenten bezig aan een opleiding waarvan het de vraag is of zij in de toekomst een aansluitende baan zullen krijgen. Dit werk zal in de komende 20 jaar door robots en computers worden overgenomen en is de studie op dit moment dus overbodig.

Deloitte heeft dit onderzoek gedaan en zien dat vooral studenten van het mbo een opleiding genieten die in de toekomst geen baan voor hen oplevert.

Maximaal drie miljoen banen verdwijnen

Op dit moment zijn er al voorbeelden van automatiseringen die er voor zorgen dat er banen verdwijnen. Zoals de zelfscanner in een supermarkt, het inchecken zonder dat daar een grondstewardess voor nodig is of een robot die ouderen helpt met het verzorgen. Volgens de onderzoekers zal deze trend alleen maar voortzetten.

De onderzoekers verwachten dat er de komende twintig jaar ongeveer twee tot drie miljoen banen verdwijnen. En dat heeft effect op de studierichtingen van nieuwe studenten. De voorspelling is dat 286.000 van de 1,1 miljoen studenten op langer termijn geen werk zullen vinden wat aansluit bij hun opleiding.

 

Mbo’ers hebben het minste perspectief

Voor mbo’ers ziet het er niet fraai uit. Meer dan één op de drie studenten (42%) volgt een opleiding waarvoor er in de toekomst waarschijnlijk geen baangarantie meer is. Twee van de opleidingen die het hardst getroffen zullen worden zijn die in de sectoren zorg en administratie. Van de ruim 68.000 mbo-studenten die op dit moment een zorg gerelateerde opleiding volgen zullen er ruim 21.000 geen baan in vinden omdat die werkzaamheden vervangen worden door robots. Voor de administratieve en secretaresse opleidingen zal 70 procent van de mbo-studenten moeite hebben om een baan te kunnen vinden door de automatisering.

De hbo-studenten zal ongeveer één op de vijf studenten te maken heb de automatiseringtrend. Bij de wo-opleidingen is dat één op de tien studenten. Voor de hbo en wo opleidingen is het perspectief groter al verschilt het per opleiding. De minste gevoelige opleidingen zijn informatica, fysiotherapie en lerarenopleidingen.

About Post Author