ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Energielabel bedrijfspand: voldoe als pandeigenaar aan de verplichting!

energielabel bedrijfspand

Als je eigenaar bent van een bedrijfspand en je van plan bent om het object te verkopen of te verhuren, dan is het verplicht om een energielabel te hebben voor dat pand. Het energielabel is verplicht sinds 1 januari 2008, en geeft aan wat de energieprestatie is van het betreffende bedrijfspand. Wat een energielabel precies inhoudt en waar je het kunt aanvragen lees je hieronder.

Wat is een energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe een gebouw op het gebied van energieconsumptie presteert. Ook kun je eraan zien wat de besparingsmogelijkheden zijn voor het betreffende gebouw. Het label kan de classificering krijgen van A++++ (heel goed) tot en met G (heel slecht). Als een energielabel wordt uitgegeven is dat 10 jaar geldig. Het label is verplicht bij verhuur of verkoop van een bedrijfspand. Als het energielabel ontbreekt bij de transactie, kan dat resulteren in een bestuurlijke boete van € 20.250.

Als het bedrijfspand een overheidsgebouw of publiek toegankelijke gebouwen betreft met een oppervlakten van meer dan 250 m2 moet het energielabel zichtbaar worden opgehangen bij de ingang of bij de receptie van het gebouw. 

Voor welke gebouwen is een energielabel precies nodig?

Een energielabel is verplicht voor de zogeheten utiliteitsgebouwen. Utiliteitsgebouwen kunnen één of meerdere van de volgende functies hebben:

  • Kantoorfunctie
  • Onderwijsfunctie als universiteiten en scholen
  • Ruimte voor publieke instellingen als bibliotheken en stadhuizen
  • Gezondheidszorg functie als ziekenhuizen en verzorgingshuizen
  • Hospitality functie zoals restaurants en hotels
  • Sport functie als een sporthal of zwembad
  • Winkel functie als supermarkt of showrooms

Hierbij is het van belang om te weten dat voor kantoorpanden met een oppervlakte van meer dan 100 m2 vanaf 2023 de regel wordt ingevoerd dat ze minimaal een classificering van niveau C moeten hebben. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn pand een energielabel krijgt?

Je kunt een energielabel bedrijfspand laten opstellen door een energieadviseur voor in te schakelen. Alleen een adviseur met een BRL9500-03 certificaat mag het label opstellen, dus vergewis jezelf ervan dat je de juiste adviseur benadert. De adviseur maakt een opname van het pand op basis van bepaalde kenmerken. Dit gebeurt via de basismethode voor classificering B tot en met G of met een gedetailleerde methode, speciaal voor energiezuinige gebouwen die de classificering A tot en met A++++ hebben. De bevindingen van de adviseur over het bedrijfspand resulteren in een energielabel. Het label wordt daarna door de energie adviseur geregistreerd in de speciale daartoe ingerichte database. 

About Post Author