ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Failliet D-Reizen zag 95% van omzet wegvagen in één jaar.

d-reizen omzet

D-Reizen, dat vorige maand failliet ging, zag haar omzet vorig jaar bijna volledig wegvagen van € 538 miljoen in 2019 naar € 26 miljoen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde faillissementsrapport. De onderhandelingen over de verlenging zijn nog aan de gang.

Door de coronacrisis werd de hele toeristische sector volledig stilgelegd. Dit had rampzalige gevolgen voor D-Reizen en haar omzet. De kosten gingen door terwijl er bijna geen inkomsten waren. Hierdoor verdween 95 procent van de omzet binnen een jaar. Hoewel de reisagent in aanmerking kwam voor subsidies uit het ondersteuningspakket voor de coronacrisis, inclusief loonondersteuning, was het niet genoeg om het hoofd boven water te houden.

Klanten die al een vakantie geboekt hadden, kregen vouchers ter waarde van in totaal 43 miljoen euro. D-Reizen hoopte in aanmerking te komen voor € 19 miljoen uit een eerder dit jaar opgericht tegoedbonfonds. Het doel van het fonds is reisorganisatoren te helpen geld terug te geven aan mensen die om wat voor reden dan ook hun vouchers niet kunnen gebruiken.

D-Reizen bleek recht te hebben op slechts 10 miljoen euro. Het was de ring des doods voor het bedrijf. Daarom werd op 6 april het faillissement aangekondigd. Dit betekende dat 285 toeristenwinkels werden gesloten en 1077 medewerkers op straat bleven.

Naast de 43 miljoen euro aan vouchers uitgegeven door D-Reizen, is het volgens voorlopige ramingen 1,9 miljoen euro verschuldigd aan crediteuren. De kans dat ze een terugbetaling zien, is niet groot, schrijven de curatoren. Het bedrijf heeft aanzienlijke schulden bij de belastingdienst en die staan ​​in de eerste plaats.

Een eventuele herstart

De curatoren hebben sindsdien gewerkt aan een herstart, maar het is nog niet zeker. Er vond een biedronde plaats en diverse partijen toonden interesse, waaronder het online reisbureau PrijsVrij Vakanties, onderdeel van de Duitse Rewe Group.

Kort voor faillissement hebben de eigenaren het merk D-Reizen overgedragen aan een bedrijf buiten het faillissementsgebied. Uit het faillissementsrapport blijkt dat het merk is teruggekeerd naar mislukte bedrijfsonderdelen. Hierdoor kan de nieuwe eigenaar rebooten onder de naam D-Reizen. Curatoren onderzoeken nog of bestuurders onrechtmatig hebben gehandeld.

 


Geïnteresseerd in meer vergelijkbare nieuws onderwerpen?

Klik hier voor meer binnenlands nieuws.

Klik hier voor meer economisch nieuws.

About Post Author