Al weken is er een gewelddadig protest aan de gang in Frankrijk. Dit protest wordt gevoerd door de zogenaamde ‘gele hesjes’. Volgens Franse media is Frankrijk bereid de accijnsverhoging uit te stellen om zo de crisis het hoofd te bieden. Het zou gaan om een uitstelling van enkele maanden. Deze opschorting zou gepaard moeten gaan met enkele andere ‘verzoeningsmaatregelen’.
‘Gilets jaunes’
De zogenaamde gilets jaunes (gele hesjes) krijgen de naam vanwege het protest wat ze voeren in gele hesjes. Dit doen ze omdat ze in Frankrijk verplicht zijn een geel hesje in hun auto te hebben. De gele hesjes maken zich zorgen om de toenemende belastingdruk en het verlies van koopkracht. Afgelopen weekend escaleerden de protesten in de Franse hoofdstad. Sinds de start van het protest zijn er zeker 750 gewonden gevallen en al vier doden.
De spreekwoordelijke druppel die emmer deed overlopen, waren de prijsverhogingen van de benzine –en dieselprijzen. De prijzen zouden middels een reeks verhogingen elke keer een stuk duurder worden. Vele Fransen zien de belastingverhogingen, die de regering wilt inzetten om te zorgen voor een beter klimaat, als een extra belasting voor de armen.
Diesel is hierbij de duurdere brandstof, aangezien het slechter is voor het milieu. In Frankrijk rijdt meer dan 60% van de autobezitters in een diesel. In Nederland ligt dit aantal op slechts 20%. Hierdoor is de belastingverhoging op brandstof veel pijnlijker voor de armere burger.
Steun van het volk
Uit verschillende peilingen blijkt dat de gele hesjes steun krijgen van de Franse bevolking. Ruim 70 procent steunt de protestbeweging. De populariteit van de Franse president Emmanuel Macron daalt. De ruime meerderheid ziet de president graag aftreden.
Een voorman van de gele hesjes, Christophe Chalençon, zei op Franse televisie dat de gele hesjes geen genoegen nemen met de tijdelijke bevriezing van de accijnsverhoging. De protestbeweging geeft aan nog niet naar huis te gaan.
Meer berichten
Wilt u geld schenken aan een kind boven de veertig jaar? Dit zijn de opties.
Lifehacks om efficiënter te werken op kantoor
Relatiegeschenken: hoe belangrijk zijn ze nu écht?