ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

‘Gevallen topman gebruikte Nissan als onderpand voor eigen verliezen’

Nissan,Topman

De inmiddels gevallen auto-topman Carlos Ghosn gebruikte nissan om garant te staan voor zijn eigen persoonlijke verliezen. Deze verliezen leed hij door de kredietcrisis in 2008. Dit meldt de Japanse krant Asahi Shimbum dinsdag op basis van anonieme bronnen.

Openstaande schulden

Zijn bank wilde destijds meer zekerheid voor zijn openstaande schulden. Diverse Japanse media meldden dat Nissan vele miljoenen euro’s zou hebben betaald voor de renovatie van huizen en appartementen voor Ghosn in Rio, Beiroet, Parijs en Amsterdam. Verder zou de zus van Ghosn 1,7 miljoen dollar hebben ontvangen zonder daar werk voor te hebben verricht.

Om deze reden besloot de topman de rechten te geven van derivatenhandel Nissan ter waarde van 15 miljoen dollar (13,2 miljoen euro omgerekend). Daarnaast zou Ghosn zijn salaris van bijna 39 miljoen euro hebben verzwegen voor de Japanse beurswaakhond. Zowel Nissan als de beurstoezichthouder van Japan wilden niet reageren op het nieuws.

Topman

Carlos Ghosn was niet alleen topman bij Nissan. Ook was hij voorzitter bij Mitsubishi en topman bij Renault. Vorige week maandag was er nog niks aan de hand voor de Braziliaan. Hij vloog naar Japan voor een aantal vergaderingen, echter stond hem bij aankomst een verassing te wachten. Hij werd direct gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking.

Carlos Ghosn was eerder al ontslagen door Nissan. N.a.v. de arrestatie op maandag besloot ook Mitsubishi te stoppen met de miljoenenmaker. Renault heeft nog wel vertrouwen in Ghosn. Ze vroegen eerder al aan de twee andere autobedrijven om het vertrouwen te houden in hun topman. Wel start de Franse minister van Economie Bruno le Maire een onderzoek naar de Braziliaanse topman.

Vervanging

Bij Mitsubishi wordt Ghosn vervangen door CEO Osamu Masuko. Bij Mitsubishi mag de 64-jarige dus vooralsnog blijven. Omdat hij nu in de cel zit in Japan, worden zijn taken tijdelijk overgenomen door operationeel directeur Thierry Balloré.

About Post Author